Frisk som en sommarbris: Seasalter – topprankad sydafrikansk Sauvignon Blanc

Den 26 maj är det fest för alla som gillar högklassig Sauvignon Blanc. Då lanseras Seasalter – ett vin från hyllade sydafrikanska vinegendomen Groote Post. Friskt, fruktigt och med en förnämlig mineralitet som präglas av de svala vindarna från Atlanten.

När familjen Pentz tog över Groote Post i början av 1970-talet ingick både vinrankor och mjölkkor i köpet. Då var kossorna huvudnumret och Peter Pentz korades till ”Årets bonde” i Sydafrika för sin förnämliga mjölkproduktion. Strävan efter högsta kvalitet har hållit i sig även sedan korna såldes av för tjugo år sedan och man bestämde sig för att satsa helt på vinet. Idag är det tredje och fjärde generationen Pentz i form av Nick och Peter som driver gården.

Groote Post ligger vid Atlantkusten i distriktet Darling, dryga sex mil norr om Kapstaden. De 120 hektaren sträcker sig upp mot 450 meters höjd med utsikt över Atlanten, och druvorna svalkas av den kylande havsbrisen. När Nick Pentz var på resa i England besökte han den lilla byn Seasalter där man producerade salt på medeltiden. Namnet påminde honom genast om den salta havsdoften hemifrån vingården och därmed var namnet spikat på familjens vita flaggskeppsvin: Seasalter!

Groote Post var under tidigt 1800-tal en vaktpost där soldater hindrade boskapsstölder. Stället visade sig vara precis lika rätt för vinodling där de svalkande vindarna ger druvorna 3–4 veckors extra tid att nå perfekt mognad jämfört med längre in i landet.

Seasalter som från första årgången 2015 endast såldes till medlemmarna i gårdens vinklubb, har blivit en internationell succé som i årgång 2022 bland annat belönats med dubbla guld i Sydafrikas äldsta vintävling Veritas.

Vinmakaren Lukas Wentzel tog god tid på sig att skapa den ultimata versionen av Seasalter. Det vinnande receptet baseras på Sauvignon Blanc (90%) där en tredjedel jästs och lagrats på 300 liters franska ekfat i åtta månader. Resterande 2/3 har jästs och lagrats på jästfällningen i ståltank, precis som den lilla andelen Sémillon (10%) som fullbordar blenden.

Seasalter är ett vin med rik doft av persika, grapefrukt och gröna äpplen. Smaken är lång och intensiv med genomgående frisk syra, en härlig mineralsälta och en diskret ton av fat. Som namnet antyder är vinet ett perfekt sällskap till skaldjur av alla slag, men matchar även fetare fiskar, ljust kött och vegetariska rätter.

Seasalter Sauvignon Blanc 2022 | 179 kr | 750 ml | Nr 90059

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Wine Affair Scandinavia AB, orgnr. 559185-4244 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata