Härlig påskmeny med våra bästa vintips!

påskmeny_halvflaskor

Utvalda viner i mindre format

Vi trendspanar och ser att viner på halvflaska är på uppgång. Förklaringen ligger sannolikt i att ensamhushållen köper mindre flaskor istället för att gå på krogen samtidigt som hemmamiddagarna har färre gäster. Halvflaskan bjuder maximalt med smak och gör det möjligt att dricka olika viner till både förrätt, varmrätt och dessert. Vi har här valt ut fyra viner och proffsiga matkreatören Sophie Berlin har komponerat ihop sina godaste påskinspirerade rätter som passar till.

 

Ört- och balsamicorostade honungsnötter

1 msk färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
1 msk balsamvinäger
½ msk honung
¼ msk cayennepeppar
1 msk flingsalt
1 msk mild olivolja
3 dl blandade nötter, cashew, mandlar, valnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka rosmarin och timjan. Blanda med resten av ingredienserna.
3. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter tills det börjar dofta och honungen har karamelliserat. Låt svalna.
4. Servera gärna med en god ost och gröna oliver. 

champagnemeny_Taittinger

Salmalax med råriven tomat, gurka och löjrom

Till 4 portioner
180 g Salmalax
2 gröna tomater
1/3 kruka gräslök
Saft och skal från ½ citron
2 msk mild fin rapsolja
80 g löjrom

Till servering:
½ dl färdiga krutonger

Gör så här:
1. Skiva lax i tunna skivor. Riv tomater på den grova delen av rivjärnet och krama ur saften med handen.
2. Finstrimla gräslök. Skär gurka med mandolin till tunna skivor.
3. Blanda saft och skal från citron tillsammans med rapsolja.
4. Lägg upp rivna tomater på assietter. Lägg på laxen och ringla över citronvinägrette. Lägg på gurkskivor och löjrom.
5. Strössla över brödkrutonger och gräslök.

laxtartar_petit_chablis

Lammentrecôte med smashed potatis, sparris och parmesankräm

Till 4 portioner
Bakad potatis och sparris:
600 g kokt delikatesspotatis
50 g smör
1 dl panko (japanskt ströbröd)
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Skal från 1 citron
2 msk olivolja
1 knippe grön sparris, 250 g

Forts...

meny_cotes du rhone_E_Guigal

Entrecôte:
600 g lammentrecôte
50 g smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Parmesankräm:
2 dl smetana
1+1 dl parmesanost
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar

Zucchinisallad:
½ zucchini
Vattenkrasse eller rucola
Olivolja
Vinäger, tex sherry
Flingsalt
Nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Smashed potatis: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg potatisen i ugnsfast form och smasha varje potatis med knuten hand. Lägg på smör, strössla över salt, panko, citronskal och ringla över olivolja. Grädda ca 20 minuter tills ströbrödet fått gyllenbrun färg.
2. Bryt loss den nedersta delen på sparrisen och släng. Skär sparris i grova bitar och lägg i formen med potatis precis på slutet när potatisen börjar bli klar.
3. Lammentrecôte: Putsa och krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i oljan i en stekpanna och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 125°. Stek köttet i rikligt med smör tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° grader i innertemperatur, ca 20 minuter.
4. Parmesankräm: Blanda smetana med finriven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
5. Hyvla zucchini tunt på mandolin och blanda med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skär lammentrecôte i skivor, servera med smashad potatis, zucchinisallad, vattenkrasse och parmesankräm. Riv över extra parmesanost och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Pavlova med lättvispad yoghurtgrädde, vaniljglass och rårörda hallon

Till 4 portioner
Pavlova:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk vaniljsocker

Rårörda hallon:
250 g frysta hallon
½ dl strösocker
Saft och skal från 1/3 apelsin

Forts...

Meny_Braquette_d_Aqui_Braida

Topping
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl grekisk yoghurt
½ liter vaniljglass av bra kvalitet

Till servering:
250 g färska hallon
Hackade pistaschnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden, vispa i vinäger och vaniljsocker. Vispa marängen i 2–3 minuter.
3. Klicka ut 8 runda cirklar på en plåt.
4. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i ca 1 ½ timme.
5. Låt marängerna kallna på galler.
6. Tvätta och riv skal från citron och apelsin, pressa ur saften. Rör ihop med socker och hallon.
7. Vid servering: Vispa grädde fluffigt och vispa ihop med grekisk yoghurt. Klicka gräddfluffet på pavlovorna, kula över glass och ringla över hallonen. Strössla över hackade pistaschnötter. De maränger som blir över håller ca 1 månad i skafferiet om du förvarar det torrt.

1 msk färsk timjan
1 msk balsamvinäger
½ msk honung
¼ msk cayennepeppar
1 msk flingsalt
1 msk mild olivolja
3 dl blandade nötter, cashew, mandlar, valnötter

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka rosmarin och timjan. Blanda med resten av ingredienserna.
3. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter tills det börjar dofta och honungen har karamelliserat. Låt svalna.
4. Servera gärna med en god ost och gröna oliver.

Fotograf Helén Pe
Menyskapare och stylist Sophie Berlin

Vinerna till menyn!