Ursprung Italien, Cerasuolo d'Abruzzo
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor Montepulciano d'Abruzzo 100%
Vinmakare Francesco Cirelli
Alk. halt 13%
Jordmån Lera och kalksten
Information Druvorna till vinet kommer delvis från producentens egna vingårdar och delvis från gårdar som Cirelli hyr. Alla druvor odlas enligt biodynamiska principer och i området råder medelhavsklimat med höga tempraturer under sommaren och en bra varition mellan dag och natt. Vindarna från Adriatiska havet har också stor inverkan på druvorna vilket ger vinerna en hög halt av sälta. Vingårdarna har varit ekologiskt certifierade sedan start och de arbetar så lite som möjligt i jordarna för att bibehålla dess struktur och bördighet. Cerasuolo d’Abruzzo Amphora är ofiltrerat och har en låg svavelhalt.
Karaktär Frisk och fruktig doft av körsbär, hallon, citron och torkade örter. Smaken är fyllig och syrlig med inslag av hallon, jordgubbar och blodapelsin. Vinet har ett friskt avslut med sälta.
Vinifiering Med så lite inverkan av mänskliga och tekniska angrepp är målet för Cirelli att få en så bra balans som möjligt mellan syra, terroirens uttryck, druvsorten och drickbarheten i alla viner. Druvorna skördades för hand vid två olika tillfällen. Den första skörden genomfördes i slutet av augusti och den andra i mitten av september. Efter skörden separerades druvorna från sina stjälkar och placerades sedan direkt i pressen. Efter fyra timmars skalkontakt i pressen krossades sedan druvorna varsamt.
Lagring De två olika druvumsterna från olika skördar jäste (med inhemsk jäst) och lagrades separat. Lagring i 18 månader på jästfällning i amphora av lera. Innan buteljeringen blandedes de olika druvmusterna till ett vin.
Passar till Servera till napolitansk pizza, rätter av grönsaker, fisk och lättare kött.