Ursprung Frankrike, Champagne
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Chardonnay
Vinmakare Alexandre Ponnavoy
Alk. halt 12.5% Restsocker Dosage 9 g/l
Jordmån Kalkrik jordmån och belemnitkrita
Information Druvorna till Comtes de Champagne kommer från fem byar i Côte des Blancs, alla med Grand Crus status; Avize, Chouilly, Cramant, Mensil-sur-Oger och Oger. 1952 släpptes den första årgången av Comtes de Champagne och 2011 blir nu den 38e.
Karaktär Torr Champagne med toner av päron och persika, honung, brioche och inbjudande citrusfrukter. Långt och frisk avslut med en angenäm mineralsälta. God nu men vinner på lagring i minst 5-10 år. Läs mer om comtes-de-champagne
Vinifiering Juice endast från den första pressningen. Man låter 5% av vinet mogna 3-4 månader på ekfat, vilket bidrar till komplexitet och delikata rostade toner i Champagnen. Faten byts ut vart tredje år, en tredjedel nya, en tredjedel förstaårs-fat och en tredjedel andraårs-fat. Sedan vinet har buteljerats lagras det under många år på jästfällning innan det degorgeras. Vinet genomgår malolaktisk jäsning.
Passar till Hummer, gratinerade ostron och flertalet delikatesser från vattendrag och världshav.