Vinslottet Perelada flaggskeppsvin 5 Finques Reserva
Vinet 5 Finques är en perfekt blend av Pereladas fem toppvingårdar (finques), därav namnet. Vingårdarnas olika förutsättningar skapar ett vin med stor personlighet och potential.
- Finca Garbet är en terrasserad vingård med skifferjordar precis vid Medelhavet
- Finca Espolla ligger vid Pyrenéernas fot med en mörkare typ av skifferjord
- Finca Malaveïna ligger nära vineriet i Peralada med röd lerjord
- Finca Pont de Molins har silt och sand som jordmån
- Finca La Garriga med de äldsta vinstockarna (de flesta över 60 år gamla) har kvartssand som jordmån.
På etiketten representeras dessa fem olika finques och jordtyper med ett band för varje vingård.
5 Finques är ett smakrikt och fylligt vin med smak av mörka frukter och bär, kryddor, läder och med en balanserad lätt rostad fatton. Man använder sig av hela 7 olika druvsorter där Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah spelar huvudrollen i denna härliga blend.
5 Finques Reserva
Pris: 149 kr | nr 73672 | 750 ml | Alk. 14,5%
Se här om vinet finns i din butik
RECENSIONER
FYND!
Dina Viner Professional 2024-28
GULD
Mundus Vini 34th Grand International Wine Award 2024
BRA KÖP!
Allt om Vin 15/11-2024
5 Finques Reserva
Till 4 personer
4 skivor lantbröd el lavainbröd
4 bitar Hängmörad ryggbiff
2 spetspaprikor
2 gula lökar
2-3 msk smör
150g färsk chorizo
Manchegokräm
1 dl vispgrädde
1,5 dl riven manchego
2 äggulor
1,5- 2 dl rapsolja
Salt
Gör så här
1.Hetta upp grädden i en kastrull och rör i den rivna manchegon. Ta bort från värmen och rör tills osten smält helt. Låt svalna till rumstemp. 2.Häll över ostgrädden i en mindre skål eller mixerglas och tillsätt 2 äggulor, rör ihop. 3.Mixa med stavmixer och tillsätt droppvis rapsolja tills det blir en tjock kräm. Smaka av med salt. 4.Salta & peppra köttet på båda sidor 5.Skala, halvera och strimla löken. Fräs mjuk och glansig i ett par klickar smör. 6.Hetta upp en grillpanna (eller använd grillen) och grilla paprikan runt om tills den får fina grillspår. Strimla sedan ned paprikan grovt och fräs samman med den karamelliserade löken för att mjukna något ytterligare. Salta och peppra. 7. Lägg ett snitt i chorizon och plocka ut innanmätet på korven. Slit isär med två gafflar och knaperstek i en stekpanna ganska hårt. Lägg över på hushållspapper. 8.Stek eller grilla köttet till en innertemp på 53 grader. Låt vila några minuter. 9. Hetta upp en stekpanna (medelhög värme) med en ordentlig klick smör och stek/rosta brödet tills det blir riktigt krispigt rostat på båda sidor. När brödet vänds kan mer smör behövas då det sugs in av brödet – precis som det skall. Servering Lägg de smörstekta bröden på tallrikar, klicka på manchegokräm och bred ut den med en sked. Tranchera köttet och lägg på. Skeda på den karamelliserade löken och paprikan, klicka på en till klick manchegokräm och toppa med chorizoströssel, lite ruccola och färsk timjan.
Perelada
Vinslottet Perelada som under 100 år har drivits av familjen Suqué-Mateu är ett namn med stor prestige i vinvärlden. De ses som den främsta vinproducenten från Empordà (ett av Spaniens äldsta vinområden) som ligger i nordöstra Spanien gränsande mot Frankrike. Även deras cavor har nått berömdhet genom att bland annat varit Salvador Dalís favoriter, varit utvalt till Spaniens nuvarande kungapars bröllop genom en blindprovning, och serverats vid flera statsbesök av utländska presidenter i Spanien.