
Naturliga drycker – utan kompromisser!
Karl Sjöström and Mikael Nypelius arbetade från början i restaurangbranschen. Från diskare till runners, servitörer, restaurangchefer och sommelierer. Med tiden växte ett gemensamt mål fram: att utmana hur vi i Norden ser på vin och cider. Inspirerade av nytänkande vänner inom cider- och naturvinsvärlden började de experimentera. De använde sig av äpplen, päron, druvor – ja, allt de kunde jäsa till något drickbart. Från början med blandat resultat.
År 2016 lanserades deras första produktion på 3000 flaskor, tillsammans med Hällåkra vingård. Fokus låg på vildplockad frukt och hantverk. I dag producerar de över 50 000 flaskor om året – mitt i centrala Malmö – och har sin egen fruktodling i Haväng på Österlen.
Haväng är hjärtat i deras verksamhet. En historisk fruktodling med fristående träd, en gång tillhörande den medeltida Haväng Gård, bara några hundra meter från en av Sveriges längsta och mest natursköna stränder. På 13,5 hektar inom naturreservatet Verkeån, som även är den längsta ån på Österlen, växer deras drömmar – bokstavligen.
Genom att plantera druvor, kvitten och bär kompletterar de dem klassiska skandinaviska sorterna av äpplen, plommon och päron. De kallar den för sin "fruityard" – en fruktgård som förenar det vilda med det odlade. Med Fruktstereo vill Karl och Mikael skapa naturliga alkoholhaltiga och alkoholfria drycker – utan kompromisser. All frukt är hållbart odlad utan bekämpningsmedel. Ingen tillsatt jäst, inga tillsatser, ingen manipulation. Bara fruktens egen kraft och karaktär.
Läs mer om Fruktstereo på Fruktstereo.com och följ dem gärna på instagram!