Ursprung Sverige, Skåne
Sortiment Restaurangsortiment
Alk. halt 0.5%
Cidermakare Karl Sjöström and Mikael Nypelius Standley
Äppelsorter Alice, Katja, Aroma, Ingrid-Marie och Signe Tillisch
Information Haväng är namnet på historisk fruktodling som en gång tillhörde den medeltida gården Haväng. Haväng Alkoholfri Cider är en hantverksmässigt tillverkad cider framtagen för att lyfta fram det bästa av svenska äpplen, utan tillsatt alkohol. Med en balanserad friskhet, naturlig sötma och toner av syrliga äpplen är den ett elegant alternativ för såväl vardag som fest.
Karaktär Fruktig doft med en tydlig karaktär av äpplen, kompletterad med inslag av halm och citrusfrukter. Smaken har en fin balans mellan syra och sötma, små häriga bubblor och ett friskt, äppligt avslut.
Vinifiering Äpplena plockas för hand vid perfekt mognad under augusti till november. Sorterna Alice, Katja och Aroma skördas först och ger cidern frisk syra och lägre sockerhalt. Ingrid-Marie och Signe Tillisch skördas senare och ger drycken en större komplexitet. Äpplena tvättas, sorteras och krossas för att sedan pressas till en must. De blandar sedan den färskpressade äppelmusten med 20% piquette (jäst äppelmassa/skal) i vatten och 10% av resterna från en pot-still som används vid destillering av äppel eau-de vie. Efter blandningen sker en försiktigt pastörisering och en låg dos av kolsyra tillsätts. Inga tillsatser, koncentrat eller artificiella aromer. Buteljeras ofiltrerad för att bevara äpplets naturliga karaktär.
Passar till Serveras kyld, men inte för kall, för att framhäva fruktens komplexitet. Gärna i ett vinglas! Passar utmärkt till skaldjur, ljusa kötträtter, sallader eller som alkoholfritt aperitifalternativ.