logotyp för Antoniolo

Toppviner från Gattinara vid alpernas fot!

Antoniolo i Gattinara som ligger vid alpernas fot i norra Piemonte har sedan 1948 levererat toppviner. De var den första producent att buteljera cru-viner i den lilla DOCG Gattinara. Rosanna Antoniolo är en dynamisk vinmakare som övervakar  syskonen Alberto och Lorellas arbete i de över 14 hektar vingårdarna som består av gamla vinrankor med en genomsnittlig ålder från 35 till 40 år. Dessa rankor är livskraftiga och särskilt lämpade för ett blåsigt klimat, sydlig exponering och växer i en grundmorän med porfyrisk vulkanisk jord.

I Gattinara har det producerats vin sedan romartiden, vilket framgår av arkeologiska fynd. I vingårdarna odlas framför allt Nebbiolodruvan, som lokalt kallas Spanna. Nebbiolo tros härleda från ordet nebbia som betyder "dimma". Under skörden, som i allmänhet äger rum i slutet av oktober, bildas en djup, intensiv dimma i regionen. Vinifieringen är traditionell och man föredrar de gamla metoderna som blötläggning med inhemska jästsorter i 14-16 dagar, följt av lagring under en period från 18 till 30 månader i ekfat och slutligen vilar vinet på flaska i 12 månader. Vinerna anses fantastiska med rika aromer och intensiva smaker.