logo graci

Elegans och terroir från Etna!

År 2004 köpte Alberto Graci tillbaka den mark som hans familj en gång ägde. Han kom då från bankvärden men sadlade om och blev vinmakare på heltid. Egendomen bestod då av endast fem hektar men Alberto utökade snabbt och idag äger han 18 hektar vingårdar uppdelade på 5 olika contrados (vingårdar).

Graci är beläget på den vackra, Italienska, medelhavsön Sicilien. Vingårdarna ligger på en höjd mellan 600-1000 meter över havet vid den aktiva vulkanen Etnas norra sluttning intill den lila staden Passopisciaro. Planteringstätheten varierar från 6000 till 10 000 vinstockar per hektar och endel av stockarna är oympade.

Alberto har stor respekt för lokala traditioner. Han arbetar efter ekologiska principer och odlar endast de traditionella druvsorterna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio för röda viner samt Carricante och Catarratto för vita. Alberto är ett känt namn i trakten och särskilt involverad i Etnas kvalitetsutveckling som vice ordförande för Consorzio Etna DOC. De egna vinerna vinifieras i cementtankar och stora österrikiska fat vid relativt höga temperaturer och kännetecknas av sin elegans, renhet och terroir. Graci tillhör det absoluta toppskiktet i regionen och deras viner har vid ett flertal gånger rankats högt av vinkritiker världen över. Lär mer om Graci på http://www.graci.eu/ och följ dem gärna på Facebook och instgram