Elegans och terroir från Etna!
På vackra Sicilien vid Europas högsta aktiva vulkan Etna, hittar ni vår prisbelönta producent Alberto Graci. Intill den lilla byn Passopisciaro är hans vingårdar planterade på Etnas norra sluttning på höjder mellan 600-1000 meter över havet. Planteringstätheten varierar från 6000 till 10 000 vinstockar per hektar och endel av stockarna är oympade. Området har strålande förutsättningar för vinmakning med varma dagar med mycket sol, kalla nätter samt vindar som sveper in i dalarna. Den vulkaniska jordmånen är tunn och näringsfattig vilket gör att druvorna får kämpa lite extra för att mogna. Alla dessa fantastiska element ger viner med stor koncentration och intensiv smak.
På Sicilien har det producerats vin i decennier men från början var det mest större kvantiteter som såldes vidare i bulk. Det är först på senare år som Sicilien blivit riktigt hett och det är vinerna från Etna som toppar listan som de mest attraktiva.
År 2004 köpte Alberto Graci tillbaka den mark som hans familj en gång ägde. Han kom då från bankvärden men sadlade om och blev vinmakare på heltid. Egendomen bestod då av endast fem hektar men Alberto utökade snabbt och idag äger han 18 hektar vingårdar uppdelade på 5 olika contrados (vingårdar).
Alberto har stor respekt för lokala traditioner. Han arbetar efter ekologiska principer och odlar endast de traditionella druvsorterna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio för röda viner samt Carricante och Catarratto för vita. Vinerna vinifieras i cementtankar och stora österrikiska fat och kännetecknas av sin elegans, renhet och terroir. Alberto är även ett känt namn i trakten och särskilt involverad i Etnas kvalitetsutveckling som vice ordförande för Consorzio Etna DOC.
Graci tillhör det absoluta toppskiktet i regionen och deras viner har vid ett flertal gånger rankats högt av vinkritiker världen över. Läs mer om Graci på http://www.graci.eu/ och följ dem gärna på Facebook och instgram