Chablis i världsklass!

Chablisienne är ett kooperativ som grundades 1923 bestående av 300 odlare som tillsammans äger en fjärdedel av Chablis areal. Världens bästa kooperativ brukar vinkritikerna kalla det. Jordmånen är Kimmeridgian, kalkrik med fossila ostronskal. Här ger druvan Chardonnay viner med en fräschör som ingen annanstans och med en härlig förmåga att utvecklas.

Sedan 1950-talet har det funnits en uttalad kvalitetsambition och idag har de dryga 250 medlemmarna från alla delar av Chablis strikta regler för hur de ska sköta sina odlingar, vilket gjort att kooperativets viner idag håller högsta klass. La Chablisienne förfogar genom sina medlemmar över dryga 1 200 hektar vinmark i samtliga appellationer i Chablis och man gör ett 30-tal olika viner. Bland dem finns vin från sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru, förutom "vanlig" Chablis och Petit Chablis.

Hervé Tucki är känd i Sverige som Mr Chablis. Hans far var chef på Chablisienne under många år på 1960-1970 talet så Hervé som idag är i 60-årsåldern är uppvuxen på gården och har Chablis i blodet. Han kan nog allt och är en fantastisk ambassadör för hela Chablis.

Läs mer om La Chablisienne på chablisienne.com och följ dem gärna!