Mästare i Rhônedalen!

Ingen har skapat fler 100-poängsviner än franska toppfirman Guigal där mästervinmakaren Philippe Guigal med sitt team gör några av världens bästa viner.

Det är onekligen imponerande att göra prestigeviner som ständigt får högsta betyg, men Philippe Guigal producerar år efter år Côtes-du-Rhône av så hög kvalitet att den alltid räknas bland de särklassigt mest prisvärda.

Guigal gör kvalitetsvin från Rhônedalens samtliga appellationer. Basen för verksamheten är Château d´Ampuis, ett 1500-talsslott som renoverats varsamt sedan Marcel Guigal köpte det på 1990-talet. Här görs en stor del av vinifieringen och här finns också den enorma lagringskällaren för firmans samtliga viner. Totalt vilar här 5000 fat på en yta av en hektar – lika stor som vingården La Mouline!

Marcel Guigal, pappa till Philippe och som fortfarande är kvar i verksamheten, var mannen som räddade Côte Rôties vingårdar från att offras till förmån för husbyggen på 1940-talet. Idag är det en appellation med världsrykte och till det bidrar de tre legendariska vingårdsvinerna han skapade och som kallas La-la-la-vinerna, dvs La Mouline, La Landonne och La Turque. Tre vingårdar med en blygsam yta på sammanlagt fyra hektar och högst rankade i hela världen. La Mouline kan stoltsera med titeln "Världens bästa vin" efter att ha kammat hem fler 100-poängare av amerikanske vingurun Robert Parker än något annat vin. Vingården är inte stor, bara en hektar, och produktionen ligger kring 5 000 buteljer årligen.

Läs mer om E. Guigal på guigal.com/en och följ dem gärna!