Höghöjdsviner av världsklass!

Från Argentina kommer några av Sydamerikas särklassigt bästa viner, som utan problem konkurrerar med det allra bästa världen i övrigt kan producera. Mannen som kan ta åt sig större delen av äran är utan tvekan Nicolás Catena. Revolutionär har han kallats med sina - i andras ögon - vilda idéer och sin outtröttliga jakt på detaljer för att skapa enastående viner.

Nicolás Catena arbetade som gästprofessor i Kalifornien och fascinerades av de fantastiska vinerna där. När han återvände till Argentina sålde han av större delen av familjeföretaget för att satsa på kvalitetsvin. Hans mödosamma arbete lämnade ingen detalj orörd. Druvkloner, mikroklimat och jordarter kartlades, men den avgörande insatsen var att satsa på odlingar på hög höjd. Man kan inte göra framsteg om man inte testar gränserna, ansåg han, men andra skakade på huvudet och menade att på så hög höjd mognar inga druvor, men så fel de hade fel.

I mitten av 1990-talet slöt läkarutbildade dottern Laura upp vid pappas sida och sedan dess har Catena producerat viner av internationell toppklass. Det stora genombrottet kom med prestigevinet Nicolás Catena Zapata som i en rad blindprovningar slog några av världens högst rankade röda viner.
Det är främst tre druvor som skapat familjens framgångar – Chardonnay, Cabernet Sauvignon och inte minst Malbec som idag är Argentinas nationaldruva och som i Catenas regi ger lysande viner.
De viner som går under namnet Catena är viner av en druva men blandade från flera vingårdar. Catena Alta är också endruvsviner men i begränsad upplaga från en enskild vingård. Toppvinerna säljs under namnet Catena Zapata.

Catena är ett frontföretag när det gäller forskning. Laura Catena lade grunden för Catena Institute som i samarbete med universitet runtom i världen bedriver avancerad forskning för att utveckla framtidens vinnäring.

Läs mer om Bodega Catena Zapata på catenawines.com/ och följ dem gärna!