Sussex Sparkling!

A glass of “Sussex” please – det är Mark Driver’s, grundaren till Rathfinny, drömbeställning utan att någon för den delen höjer på ögonbrynen. Och utvecklingen går i rekordfart för det engelska bubbelundret.

Fantastiska geografiska förutsättningar nära engelska kanalen, en kalkhaltig jordmån som avspeglar den i Champagne och ett klimat som blir mer och mera gynnsamt för vinodling i Sussex. Det var parametrarna som krävdes för att Mark tillsammans med sin fru Sarah vågade satsa fullt ut för att förverkliga sin dröm om att producera engelskt bubbel. 2010 satte de spaden i marken och idag har Rathfinny 93 ha planterade vingårdar. Inget har lämnats år slumpen och arbetet började med en grundläggande kartläggning av jordmånen och mikroklimatet för att sedan välja rätt kloner av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Metoderna man använder sig av är de samma som i Champagne och man arbetar med en låg dosage för att verkligen framhäva den rena frukten från druvorna. Vinerna från Rathfinny kan beskrivas som terroir-drivna med en dominerande hög frisk syra samtidigt som de är koncentrerade och har ett djup.

Från allra första början var Mark den drivande kraften i frågan om snävare geografisk indelning av de engelska vinerna med bland annat hårdare produktionsregler. Han lyckades - idag är Sussex Englands första PDO inom vin (skyddad geografisk ursprungsbeteckning).

Läs mer om Rathfinny på rathfinnyestate.com och följ dem gärna!