Röda viner

Röda viner

Röda viner görs på blåa druvor och det är i skalet som det färgämnen som ger rött vin sin färg finns. I skalet hittar man också garvsyran som ger den typiska strävheten. Många röda viner lagras på ekfat, som ger rostade toner och längre hållbarhet men de kan också lagras på ståltank. 

Hos Wine Affair finns många röda viner från stora delar av världen. Här hittar du rött vin från Frankrike, Spanien, Italien, Sydafrika, Argentina och USA. 

Cirka 100 av de vinproducerande druvorna dominerar. Här är några av de vanligaste.

Några vanliga druvsorter

Pinot Noir
En druva med mycket tunt skal som trivs i svala, torra klimat med väldränerade, steniga eller kalkiga jordar. Den är svårodlad men ger några av världens bästa viner. Ung Pinot Noir bjuder på toner av hallon, körsbär och jordgubbar medan mogen Pinot är stora i doft och smak med inslag av blommor, svamp, jord och källare. 


Cabernet Sauvignon

En liten, tjockskalig druva som är lättanpassad vad gäller klimat och jordmåner. Doften påminner mycket om svarta vinbär, nyvässad blyertspenna, cederträ och källare. Smaken är sträv, smakfull, pepprig och rik på garvsyra.

Merlot
Merlot har ett tunt skal och mognar tidigt. Den är känslig för frost och röta. En klassisk rödvinsdruva som ofta blendas ed Cabernet Sauvignon. Merlotviner blir fruktiga och mjuka med inslag av plommon, korinter och kryddor. 

Syrah
En druva som trivs i varma klimat. Vinerna blir tanninrika, mustiga med mörk röd färg. Toner av mörk frukt, björnbär, plommon, svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag.