Spanskt toppslott i Spaniens äldsta DO-område!

Perelada är ett namn med stor prestige i vinvärlden. Här görs både stilla och mousserande viner av högsta kvalitet. Ägarfamiljen har ett stort kulturintresse och på slottet finns även ett konstmuseum.

Perelada finns i Empordà-Costa Brava som ligger i nordöstra Spanien, vid medelhavet, intill gränsen mot Frankrike. Man har också stora områden för sin cavatillverkning i Vilafranca del Penedès och sedan år 2000 också 50 hektar vingårdar i Priorat.

Till Perelada hör även ett karmelitkloster, där munkarna odlade vin redan på 1300-talet och deras källare används fortfarande för vinlagring. På 1920-talet köptes slottet av Miguel Mateu Pla, som behövde utrymme för sina stora samlingar av konst och antikviteter. När han insåg vilka djupa kulturrötter vinodlandet hade i området startade han vinföretaget, som nu leds av hans svärson och dennes son.

Empordà-Costa Brava är Spaniens äldsta DO-område. De traditionella vinerna följer den etablerade spanska kvalitetsstegen med tinto, crianza, reserva och gran reserva. Man gör också en serie  vingårdsbetecknade viner och blickar ständigt framåt. 1992 började Perelada anlägga experimentvingårdar och byggde också ett eget vineri för att där utveckla kvaliteten på företagets viner.

Läs mer om Perelada på perelada.com och följ dem gärna!