Ursprung Spanien, Empordà
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Syrah 59%, Monastrell 41%
Vinmakare Delfí Sanahuja
Alk. halt 14% Totalsyra 3,40 g/l Restsocker 0,75 g/l
Jordmån Mörk skiffer.
Information Finca Espolla är en imponerande vingård om 21 hektar vid Pyrenéernas fot och mer specifikt Sierra de la Albera. Jordmånen är en mörk skifferart som nästan liknar den man ser i Priorat. I denna vingård praktiserar Perelada en teknik där man planterar vinstockarna med väldigt hög densitet (ca 6200 vinstockar per hektar) vilket får effekten att varje vinstock producerar mycket färre druvklasar och lite motsägelsefullt ger ett lägre skördeuttag per hektar. Istället ger de en högre intensitet i doft, smak och färg vilket höjer kvaliteten på vinet. Vingården odlas ekologiskt och kommer inom några år även vara certifierad.
Karaktär Finca Espolla ett mineraliskt och komplext vin med en doft av mörka körsbär, svarta vinbär och en kryddig ton kombinerat med rostade ekfat. Smaken är intensiv och kraftfull med en härlig syra, kombinerat med runda tanniner och en lång härlig avslutning. Vinet har en mycket bra lagringspotential.
Vinifiering Vinet genomgår lång temperaturkontollerad maceration på 25 grader Celcius.
Lagring Vinet lagras 22 månader på Bordeauxfat som består av fransk Allierek och därefter lagras det ytterligare på flaska innan det släps för försäljning.
Passar till både rustika kötträtter och entrecôte. De passar också utmärkt till hårda, mogna ostar som gouda, parmesan eller manchego men kan också avnjutas på egen hand.