Moselviner med finess och mineralitet!

I de norra delar av Moseldalen ligger Winningen där Matthias Knebel odlar druvor på branta sluttningar. Terrasserna domineras här av grå och blå skiffer som har egenskapen att ge vinerna en markant frisk syra samtidigt som den något varmare medeltemperaturen skänker bra frukt till vinerna. Vinerna får en hög fruktkoncentration, mineralitet och syra.

Klimatet är bland de varmaste i Mosel och stilen skiljer sig en del från Mittelmosel eller exempelvis Saar på så vis att dom erbjuder en större generositet och krämigare textur.

Familjen Knebel har odlat vindruvor sedan 1643 i Winningen men först 1990 etablerade man egendomen Weingut Rheinhard & Beate Knebel som idag kallas för Weingut Knebel.
Koncentration uppnås genom hårt beskurna vinrankor och man snittar 20-30 hl/ha, givetvis beroende på årgång och vingård. Vid skörd så plockas givetvis allt för hand och druvorna selekteras först i vingården men sedan en andra gång innan pressning för att på så vis försäkra sig om bästa möjliga kvalitet på frukten. Fermentering sker uteslutande men vildjäst och en kort tids skalkontakt tillämpas, man undviker malolakrisk jäsning men varierar från fall till fall. Musten får jäsa på rostfria tankar för att ge en transparent tolkning av frukten och tiden på jästfällningen varierar från 4-9 månader. Endast en väldigt liten mängd svavel tillsätts vid buteljering. Matthias rigorösa arbete resulterar i några av Mosels finaste viner och definieras av fantastisk balans mellan textur och mineralitet.

Läs mer om Weingut Knebel på weingut-knebel.de och följ dem gärna!