Lagringsviner

Samla vin- ett intresse som vinner i längden

Låt oss börja med det självklara: det är fantastiskt roligt att samla på vin! Och det spelar ingen roll om du precis påbörjat din vinsamlarkarriär eller om du redan lagrat vin i många år. Det är spännande att följa sina flaskors utveckling över tid - och det bästa av allt, att kunna njuta av mogna viner som verkligen fått möjlighet att nå sin fulla potential.

Ett stalltips är att köpa minst 2 flaskor av varje vin, gärna flera. Då har man möjlighet att prova av vinet under resans gång.

Många viner som produceras idag tillverkas för att konsumeras direkt och inte för att lagras. Därför är det viktigt att i första hand köpa viner som bevisats att dom kan lagras, skaffa dig kunskap, läs på och fråga experter. Vinet ska ha balans mellan tanniner, frukt och syra och om någon komponent är för låg så går dom inte att lagra.

Vi på Wine Affair är stolta att kunna erbjuda ett fantastiskt urval av toppviner för alla typer av samlare, i olika prislägen och med olika lagringspotential. För att hjälpa dig att lyckas har vi kategoriserat våra mest lagringsvänliga viner på ett enkelt och överskådligt sätt - baserat på hur länge vinet kan lagras och utifrån olika prisklasser.

Att samla vin är ett intresse som bara blir roligare med tiden - med viner som dessa i din samling kan du se fram emot stora upplevelser i framtiden.

Lagringsviner upp till 1000 kronor

Lagringsviner 1000-5000 kr

Att lagra vin

Det är extra roligt att lagra viner och se hur de utvecklas under ett tiotal år. Här är några tips vad du ska tänka på när det gäller lagringsviner.

• När du lagrar vin är det bäst att förvara dem i en vinkällare eller lagringsskåp men det fungerar även i ett mörkt rum eller i en garderob. Här är några viktiga saker att tänka på.

• Lagra vinerna i en temperatur mellan 8°C och 15°C. Viktigt att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer.

• Låt vinerna ligga mörkt och stilla. Ljus försämrar kvalitén på vinet och buller och vibrationer stör mognadsfällningarna och ger ett grumligt vin.

• Den optimala luftfuktigheten är ca 75%.

• Flaskor med skruvkork ska stå upp för att inte påverkas smakmässigt om vinet lagras en längre tid.

Har du frågor om lagringsviner till din vinkällare är du välkommen att höra av dig till oss.