Ursprung Frankrike, Madiran
Sortiment Fast sortiment
Druvor Tannat 70%, Cabernet Franc 25%, Cabernet Sauvignon 5%
Vinmakare Antoine Veiry
Alk. halt 13.5% Totalsyra 3.18 g/l Restsocker 0.4 g/l
Jordmån Vita och gula lerjordar blandat med kalksten
Information Château Bouscassé är beläget i hjärtat av sydvästra Frankrike i byn Maumusson-Laguian. Det var även här på familjeegendomen som Alain Brumont en gång föddes. Terroiren sträcker sig över 50 hektar ler- och kalkstensjordar och kallas för ”Foothill of Saint Emilion”. Anledningen till namnet är att man producerar vin här gjort av druvan Tannat med liknande egenskaper som viner från den högra stranden i Bordeaux. Vinstockarna är 20 till 100 år gamla och man använder sig av Guyot-uppindning. Samtliga viner från Alan Brumont har en markerad och balanserad syra vilket ger dem en bra energi och lång lagringspotential.
Karaktär Frisk och balanserad. Vinet är komplext med aromer av blå frukt så som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, lakrits, kakao och ceder.
Vinifiering Vinet macereras i 3-6 veckor och jäser sedan i temperaturkontrollerade tankar i 28 grader. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i ekfat.
Lagring Vinet har lagrats 14 månader på sin jästfällning i 30-50 procent ny ek.
Passar till Kraftigare kötträtter, gräddsås eller krämig potatisgratäng tämjer de markerade tanninerna. Bouscassé och Bea är ett säkert kort!