Champagne

Champagne framställs i regionen Champagne i norra Frankrike. Vinerna får sina bubblor där stilla vin får en andra jäsning på flaska, det ger ett högt tryck i flaskan som resulterar i fler bubblor och en krämig textur. Tid på jästfällningen bidrar med den karaktäristiska tonen av bröd. De druvor som vanligtvis används när man gör Champagne är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Regionen har en kritrik jordmån och ett svalt klimat vilket ger viner med hög syra, perfekt för att göra mousserande vin av hög kvalitet.

Årgångarna skiljer sig åt och många Champagner innehåller en blend av olika årgångar för att få det bästa resultatet och klassificeras då som non vintage. Årgångschampagne görs endast de bästa åren och det blir oftare då klimatet blivit varmare i området. Roséchampagne tillverkas antingen genom att låta färgen lakas ur från de blå druvorna eller genom att blanda rött och vitt vin (vilket är förbjudet inom EU förutom i just Champagne).

Vinframställning i Champagne kan härledas till 800-talet då ärkebiskopen av Reims i ett brev till en krasslig kollega rekommenderade denne att stärka sig med vin från Champagne. Under en lång tidsperiod kröntes alla franska kungar i Reims och det bidrog till att göra traktens viner kända. Under 1700-tales början var Champagne en populär dryck vid Europas hov och finare kretsar. Det anrika Champagnehuset Taittinger Champagne med anor från 1730-talet är den tredje äldsta producenten i regionen. Husets stil är tydlig och Champagnerna framhäver finess, friskhet och elegans. Det är viner med mycket energi och Chardonnaydruvan står i fokus genom de flesta av husets cuvéer. Den fantastiska kvaliteten har gjort Champagne Taittinger till ett av de mest omtyckta champagnemärkena i Sverige. Deras bubblor serveras ofta när det finns något att fira.

År 1957 var Taittinger ett av de första husen att släppa en prestigechampagne gjord på endast chardonnay, en så kallad Blanc de Blancs. Årgången av 1952 och vinet fick namnet ”Comtes de Champagne” och är ett utav världens mest eftertraktade champagner och tillverkas endast de år när förutsättningarna är bäst.

Läs mer om Comtes de Champagne.

 

 

Läckra tilltugg till Champagne

Champagne med sin härliga friskhet och festliga bubblor passar oftast vid alla tillfällen. Att tänka på vid tilltugg och mat är att sälta och en aning fetma bryter fint mot syran, frukten och mineraliteten i Champagnen. Här har den proffsiga matkreatören Sophie Berlin komponerat ihop två läckra smårätter som passar till den ädla drycken. Taittinger Brut Réserve finns också på halvflaska, en storlek som bjuder maximalt med smak i litet format som gör det möjligt att dricka olika viner till både förrätt, varmrätt och dessert. 

 

Ört- och balsamicorostade honungsnötter

1 msk färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
1 msk balsamvinäger
½ msk honung
¼ msk cayennepeppar
1 msk flingsalt
1 msk mild olivolja
3 dl blandade nötter, cashew, mandlar, valnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka rosmarin och timjan. Blanda med resten av ingredienserna.
3. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter tills det börjar dofta och honungen har karamelliserat. Låt svalna.
4. Servera gärna med en god ost och gröna oliver. 

Recept_honungsnötter

Krämig burrata med brynt hasselnötssmör

Till 4 portioner
50 g smör
½ dl grovhackade rostade hasselnötter
2 stycken rumstempererade Burrataostar
Skal från ½ citron
1/2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar

Till servering:
Baguette, cornichons eller gröna oliver

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det sjuda under vispning tills det blir ljusbrunt, skummar och doftar nöt. Lägg i hackade hasselnötterna och citronskal.
2. Lägg upp burrata på assietter, häll över hasselnötssmöret, pressa eventuellt över lite citron och servera med skivor av baguette.

Taittinger_Champagne_recept

Vad roligt att du vill bli medlem i vår vinklubb!

Som medlem hos oss får du utöver nyhetsbrev även exklusiva erbjudanden, inbjudningar till provningar och föreläsningar samt andra event som rör vår medlemsklubb! Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor på vinklubb@wineaffair.se

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.