Taittinger Comtes de Champagne

Comtes de Champagne

Comtes de Champagne översätts till Greven av Champagne. Namnet tillskrivs Thibault den 4e, kung av Navarra och Greve i Champagne, som var regent under den första halvan av 1200-talet. Sägnen säger att Thibault på väg hem från tre års korståg i Palestina tog vägen om Cypern. Där tog han med sig en stickling till en vinranka hem till Champagne – en vinranka som visade sig vara Chardonnay.

År 1957 var Taittinger ett av de första husen att släppa en prestigechampagne gjord på endast chardonnay, en så kallad Blanc de Blancs. Årgången av 1952 och vinet fick namnet ”Comtes de Champagne” och är ett utav världens mest eftertraktade champagner och tillverkas endast de år när förutsättningarna är bäst.

Comtes de Champagne är gjord på 100 procent chardonnay från de fem Grand Cru-byarna Avize, Chouilly, Cramant, Oger och Mesnil-sur-Oger. Här används endast juice från den första pressningen. En mindre andel på maximalt 5 procent vinifieras på nya ekfat för att ge en rondör till det färdiga vinet. Sedan vinet har buteljerats lagras det minst 10 år på sin jästfällning innan det degogeras.

Den unika flaskan är en kopia på hur flaskorna såg ut på medeltiden. Vid en renovering hittades original-flaskor från 1500 talet i en vägg i slottet (ett gammalt kloster). Enda problemet med flaskan är att formen gör den svår att stapla på hyllan enligt samlare.

 

Flera viner från Taittinger