gianni-brunelli-logo

Kärlek, mat och strålande vin!

Historien bakom en av Montalcinos förnämligaste vinegendomar kan egentligen skrivas med få ord: kärlek, mat och strålande vin. Gianni Brunelli Le Chiuse di Sottos förnämliga rykte började med att Gianni mötte Laura på torget i Siena och bad om en cigarrett. Det blev upptakten till en riktig framgångssaga.

Gianni Brunellis pappa Dino ägde vingården Le Chiuse di Sotto i Montalcino i södra Toscana. Sonen och hans älskade Laura öppnade och drev den hyllade restaurangen Osteria le Logge i Siena tillsammans med mamma Elvira, en levande legend i köket. 1987 återvände Gianni till Montalcino och köpte tillbaka pappa Dinos vingård. Under trettio år skapade sedan han och Laura en vinegendom av absolut världsklass. Efter Giannis död 2008 har Laura och familjen fortsatt att producera fantastiska och allt mer uppmärksammade viner.

Familjeföretaget Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto omfattar idag två egendomar. Basen är den ursprungliga som ligger nordost om Montalcino och omfattar fem hektar, varav två är planterade med Sangiovese. En del med rankor som fadern planterade 1947.

I mitten av 1990-talet köpte man egendomen Podernovone på sluttningarna på 500 meters höjd sydost om Montalcino. Den består av fyra olika vingårdar planterade med Sangiovese och Merlot. Här ligger också den nya vinanläggningen som invigdes 2015. Där möts gammalt och nytt i skön förening. Byggtekniken är antik med murar som ger luftväxling men håller temperaturen konstant, men själva utrustningen är toppmodern. Allt skapat med hänsyn tagen till miljön.

Vingårdarna sköts helt ekologiskt och allt arbete är manuellt från beskärning till skörd. Varje hektar kräver 400 arbetstimmar årligen. Vinifieringen följer inga fasta recept, men två saker ruckar man inte på: extrem hygien och en stadig jästemperatur på 27-28 grader. Resten avgörs av varje årgångs speciella krav. De aromrika druvorna från Podernovone kompletteras perfekt av de lättare tonerna och den fina syran i druvorna från Le Chiuse di Sotto.

Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto gör fem viner av högsta kvalitet. Tre av bara Sangiovese: Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva och Rosso di Montalcino. ”Amore Costante” (evig kärlek) är en blend av Sangiovese och Merlot som Gianni skapade för sina vänner. Dessutom gör man en Toscana Rosso av ren Merlot. De flesta av etiketterna pryds av ett porträtt av mamma Elvira, målat av en av restaurang le Logges tacksamma stamgäster.

PS! Osteria le Logge är verkligen värd ett besök om du är i Siena. Köket håller fortfarande samma höga klass som på mamma Elviras tid. Fyrtio meter från krogen ligger sedan 2012 vinbaren Un Tubo med en fantastisk underjordisk källare som rymmer mer än 10 000 flaskor.

Läs mer om Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto på giannibrunelli.it och följ dem gärna!