
Världsklass från Österrike!
Schloss Gobelsburg är beläget i hjärtat av Kamptal och har en historia som sträcker sig flera sekel tillbaka i tiden. Redan år 1170 tilldelades munkar vingårdar vid Heiligenstein och Gaisberg och år 1740 förvärvades både vingårdar och slott av deras klosterorder. Men det är de senaste 30 åren som Schloss Gobelsburg tagit sin plats i vinvärlden och blivit en av Österrikes mest framgångsrika producenter.
Å 1996 tog Michael & Eva Moosbrugger över det anrika slottet Schloss Gobelsburg och idag äger de 35 hektar vinmark planterade med i huvudsak Grüner Veltliner. De tillverkar även Riesling samt rött och rosévin av druvan Zweigelt. De äger mark i flera av Österrikes absoluta topplägen som exempelvis Heiligenstein och Gaisberg, högt belägna på vackra terrasser samt vingården Grub som ligger i dalen mittemellan.
Terroiren hos Gobelsburg är mycket varierande vilket ger viner med specifika karaktärer. De terrasserade vingårdarna har porös och stenig jord som innehåller glimmerskiffer och gnejs. På vissa ställen av Heiligenstein hittar man även naturstenen basalt. Jordmånen i dalen består av löss och på det lägre belägna vingårdarna hittar man löss och lerjord blandat med sand.
Än idag följer Schloss Gobelsburg munkarnas filosfi om enkelthet och strikthet i sitt arbete. Varje vin ska spegla just sitt unika ursprung utan för mycket påverkan av yttre faktorer. Vinmakningen är noggrann där inget lämnas åt slumpen, från att en druva skördas till att en flaska står på bordet redo att avnjutas.
Läs mer om Gobelsburg på gobelsburg.at/en och följ dem gärna!