Ursprung Spanien, Empordà
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Samsó (Carignan) 100%
Vinmakare Delfí Sanahuja
Alk. halt 13.5% Totalsyra 3,40 g/l Restsocker 0,1 g/l
Jordmån Kvartssand.
Information Finca La Garriga är Pereladas äldsta vingård i Empordà där många av vinstockarna är över 60 år gamla. Vingården är 41 hektar stor och här odlas främst den inhemska druvan samsó (som även kallas carignan i Frankrike). Samsó är en druva som ger viner med hög syra och tanniner och kräver lite varmare klimat för att nå sin fulla potential och med detta lyckas just denna vingård. Vingården odlas ekologiskt och kommer certifieras inom några år.
Karaktär Finca La Garriga är ett mustigt karaktärsfullt vin med en härlig mineralitet och fräschör som lätt hade kunnat förväxlas med ett vin från Priorat. Det har en härlig komplex intensiv doft och kryddig smak som drar åt båda röda bär och eftersom vinet lanseras med en begynnande mognad så visar den redan lite härliga tertiäraromer som torkade frukter, svamp och en lätt mintighet. Tack vare lagringen och den amerikanska eken så har tanninerna börjat rundas av och eftersmaken är lång och komplex.
Vinifiering Vinet genomgår lång temperaturkontollerad maceration på 25 grader Celcius.
Lagring Vinet lagras 24 månader på Bordeauxfat som av amerikansk ek och därefter lagras det ytterligare på flaska innan det släps för försäljning. VInmakaren Delfí Sanahuja framhäver att amerikansk ek passar utmärkt för just denna druva i synnerhet för att väga upp de kraftiga tanninerna den har som ung.
Passar till rustikare vegetariska svamprätter, eller kötträtter med gräddigare såser där vinets syra och tanniner balanseras bra mot detta. Det passar också utmärkt till hårda, mogna ostar som gouda, parmesan eller manchego men kan också avnjutas på egen hand.