Braida Brachetto d´Acqui till sommarbär
Braidas Brachetto d´Acqui har en klarröd vacker färg och charmerande doft av sommarbär. Det är lätt pärlande med mjuk söt smak och uppfriskande syra. Med låg alkoholhalt passar det bra att avsluta middagen tillsammans med en bär- eller chokladdessert. Halvflaskan bjuder maximalt med smak i litet format.
Braida Brachetto d´Acqui
125 kr | nr 626002 | 375 ml | alk 5,5%
Pavlova med lättvispad yoghurtgrädde, vaniljglass och rårörda hallon
Till 4 portioner
Pavlova:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk vaniljsocker
Rårörda hallon:
250 g frysta hallon
½ dl strösocker
Saft och skal från 1/3 apelsin
Topping
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl grekisk yoghurt
½ liter vaniljglass av bra kvalitet
Till servering:
250 g färska hallon
Hackade pistaschnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden, vispa i vinäger och vaniljsocker. Vispa marängen i 2–3 minuter.
3. Klicka ut 8 runda cirklar på en plåt.
4. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i ca 1 ½ timme.
5. Låt marängerna kallna på galler.
6. Tvätta och riv skal från citron och apelsin, pressa ur saften. Rör ihop med socker och hallon.
7. Vid servering: Vispa grädde fluffigt och vispa ihop med grekisk yoghurt. Klicka gräddfluffet på pavlovorna, kula över glass och ringla över hallonen. Strössla över hackade pistaschnötter. De maränger som blir över håller ca 1 månad i skafferiet om du förvarar det torrt.
1 msk färsk timjan
1 msk balsamvinäger
½ msk honung
¼ msk cayennepeppar
1 msk flingsalt
1 msk mild olivolja
3 dl blandade nötter, cashew, mandlar, valnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka rosmarin och timjan. Blanda med resten av ingredienserna.
3. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter tills det börjar dofta och honungen har karamelliserat. Låt svalna.
4. Servera gärna med en god ost och gröna oliver.
Fotograf Helén Pe
Menyskapare och stylist Sophie Berlin