Moldaviskt vin gör comeback på Systembolagshyllan!

Moldavien är ett okänt vinland för många svenskar trots att det är det land med störst vinodlingar i förhållande till yta och ett av de länder med längst historia av vinproduktion. Detta är något som Systembolaget och Wine Affair nu hoppas kunna ändra på genom att för första gången någonsin släppa ett vin från Moldavien gjort enbart av druvan fetească neagră. Vinet Castel Mimi Grand Reserve fetească neagră är medelfylligt, smakrikt och fruktigt med en balanserad fatkaraktär och med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär och skogshallon. Det har en lång och härligt örtig avslutning.

Codru är Moldaviens största vinregion och också det erkänt bästa området för just fetească neagră. Fetească neagră betyder den ”svarta jungfrun” vilken också har varit inspiration till kvinnan på den svarta framsidesetiketten av vinet. Codru ligger på samma breddgrad som exempelvis Bourgogne och har som vinexperterna Hugh Johnson och Jancis Robinson skrev i sin bok World Atlas of Wine ”en både varierad och vinvänlig topografi och ett fint tempererat och kontinentalt klimat på grund av närheten till Svarta havet”. Druvorna till det här vinet handplockas i Speia, på den högra sidan av Nistrufloden där vingården har syd-, sydostläge för att få optimal mognad och många soltimmar. Vinet macereras först i 20 dagar på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål och lagras därefter i 6 månader på 225-liters mediumrostade franska ekfat från Radoux.

Passar utmärkt till grillade lammracks med en örtig sås, souvlaki med tzatziki och grillade grönsaker, eller varför inte grillad halloumi och rotfrukter och en yoghurtsås med örter.

Castel Mimi Grand Reserve Feteasca Neagra
99 kr, artnr 2613

Castel Mimi Grand Reserve Feteasca Neagra (mindre)

Castel Mimi

  • Här kan du beställa Castel Mimi via Systembolaget och hämta ut i din butik. Pris 99 kr, artnr 2613, alk.halt 14% vol