Nyårsrecept på västerbottensticks med lyxig romdipp
Catarina König @matfasionistan kan titulera sig både Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets Mästerkock 2020.
Här delar Catarina med sig av ett fantastiskt gott tilltugg. Västerbottensticks med lyxig romdipp som är supergott och så enkelt att göra, men känns riktigt lyxigt.
Tilltugget är skapat att passa till Privat Brut Nature Reserva som bjuder på en fruktig, frisk, och komplex brödighet med inslag av gröna äpplen, örter, kex, krusbär, päron, mineral och lime. Friskheten i cavan gör att det passar utmärkt till en mängd rätter i synnerhet där syran är lite högre men passar också perfekt som aperitif eller till salta snacks som chips, ostar eller chark.
6 port, 20 min
Ingredienser
1 smördegsrulle
½ dl riven Västerbottensost
1 ägg, uppvispat
2 dl Créme fraiche el Smetana
80 g rom (valfri sort)
½ rödlök, finhackad
2 msk finhackad dill
1 msk finskuren gräslök
½ citron, zest
Gör så här
1.Sätt ugnen på 180-200 grader. 2.Skär smördegen i cm-breda långa remsor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 3.Vispa upp ägget och pensla smördegsremsorna. Toppa med lite västerbottenost på varje. Låt bakas i ugnen tills de blir gyllene, ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. 4.Blanda samman créme fraiche med finhackad rödlök (Spara lite till topping), dill, gräslök och rivet citronzest. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. 5.Lägg upp dippen i en skål och toppa med Löjrom eller stenbitsrom och dekorera med lite finhackad rödlök, finskuren gräslök, dill och lite rivet citronzest på toppen. Servera och njut!
Privat Brut Nature Reserva
– Den populäraste premiumcavan på Systembolaget
Privats berömda cava skapades ursprungligen för D.O. Cavas privata styrelsemöten. Eftersom flera av styrelsemedlemmarna hade sina egna cavahus kunde de inte enas om vilken cava som skulle serveras under de privata mötena. De beslutades då att de skulle ta fram en ny cava som var så bra att den kunde servera dessa kräsna medlemmar. Namnet blev PRIVAT.
Privat Brut Nature Reserva som har hyllats som en av de bästa cavorna på Systembolaget är klassificerad ”Reserva” och ”Cava de Guarda Superior” vilket numera innebär att den har lagrats i minst 18 månader på sin jästfällning men ofta längre. För detta vin kan du dessutom se när vinet har degorgerats och den intresserade kan då räkna ut hur länge just denna flaska har legat på sin jästfällning.
Utöver detta är vinet både ekologiskt med handskördade druvor från Celler Privats vingård Finca Almirall de Puigdespi som ligger i Castellvi de la Marca i Penedés, vilket anses vara ett av de bästa områdena för Cava. Det är också klassificerat ”Brut Nature” som innebär att vinmakaren inte har tillsatt något socker, så kallad dosage, vid degorgeringen utan vinet innehåller endast sin naturliga restsockernivå.
Resultatet av denna komplexa metod att göra ett mousserande vin är en fruktig, frisk, och en komplex brödig cava med inslag av gröna äpplen, örter, kex, krusbär, päron, mineral och lime. Den härliga syran gör att det passar utmärkt till en mängd rätter i synnerhet där syran är lite högre men passar också perfekt som aperitif eller till salta snacks som chips, ostar eller chark.
Privat Brut Nature Reserva
Pris: 139 kr | nr 7904 | 750 ml | Alk. 11,5%
Kan beställas direkt här till din butik