Ursprung Spanien, Jerez
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Palomino
Alk. halt 18%
Jordmån Albariza- vit, kalkrik jord som till stor del består av kalk (krita), lera och sand
Information Denna Amontillado är ett naturligt vidareutvecklat vin där en Manzanilla först lagrats under flor och därefter genomgått en oxidativ mognad efter florens nedbrytning – vilket ger ett komplext vin med både friskhet och djup. Buteljeringen sker En Rama, vilket innebär minimal filtrering för att bevara vinets autenticitet, struktur och naturliga komplexitet. Buteljerad i 500 ml-format – perfekt storlek för servering i sällskap eller som ett stilfullt tillskott i baren.
Karaktär Bärnstensfärgad med gyllene inslag. Nyanserad doft med toner av rostade nötter, torkad frukt, karamelliserat socker, apelsinskal och havsbris. Torr, elegant smak med tydlig nötighet, fin syra och lång, harmonisk eftersmak med salinitet och subtil kryddighet.
Vinifiering Vinet börjar sin resa som en klassisk Manzanilla, lagrad under flor i solera i Sanlúcar de Barrameda. Därefter övergår det till oxidativ lagring, där florlagret försvinner och vinet utvecklar sin bärnstensfärg och rika karaktär. Den totala lagringstiden sträcker sig ofta över 10 år, vilket ger vinet både elegans och komplexitet. Buteljeringen sker En Rama, vilket innebär minimal filtrering för att bevara vinets autenticitet, struktur och naturliga komplexitet.
Lagring I klassiska amerikanska ekfat enligt det traditionella solera- och criaderasystemet.
Passar till Perfekt till lagrade hårdostar, iberisk skinka, rökta rätter, svamprätter, consommé, eller rätter med soja, miso eller andra umamirika smaker. Fungerar också mycket väl till ljust kött och rätter med nötighet.