Ursprung Brazil, Vale do São Francisco
Sortiment Fast sortiment
Druvor Chenin Blanc 100%
Vinmakare Adriano Miolo och Eloiza Teixeira
Alk. halt 12% Totalsyra 6,7 g/l Restsocker 12 g/l
Jordmån Övervägande sandig jord med inslag av lera och kalksten
Information Druvorna till det eleganta mousserande vinet Cuvée No 7 Brut Blanc de Blancs kommer från utvalda, lyckligt lottade vingårdslägen i den vackra Vale do São Francisco. Just ur detta urval växte den sjunde cuvée fram – en cuvée som visade sig vara något alldeles extra. Siffran 7 är dessutom ett lyckotal i Brasilien, vilket gör Cuvée Nº 7 till ett vin med både karaktär och en gnutta magi.
Vale do São Francisco i Bahia, Brasilien är en semi-arid region som är känd för sina unika klimat- och jordförhållanden med tropiskt varma dagar och svala nätter- en intressant plats för vinproduktion, trots det varma klimatet. Avgörande för produktionen är även bevattningen från floden São Francisco. Druvorna odlas i Almadéns egna vingårdar och jorden består av en blandning av sand med inslag av lera och kalksten. Denna jordmån ger bra dränering samtidigt som den bibehåller tillräcklig fuktighet, vilket är viktigt för att odla vin i ett varmt och soligt klimat.
Karaktär Ljusgul färg med gröna nyanser. Frisk och fruktig doft med inslag av citrusfrukter och vita blommor. Vinet är fruktigt med en frisk och härligt syra, smak av tropiska frukter, en fin mousse och behaglig eftersmak.
Vinfiering Druvorna skördas och avstjälkas helt utan krossning. Sedan sker en snabb pressning i pneumatisk press .Endast de första 60 % av druvmusten används i produktionen. Detta innebär att endast den mest koncentrerade och högkvalitativa delen av druvorna tas till vara vilket säkerställer ett elegant och friskt mousserande vin med ren karaktär. Första alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar med kontrollerad temperatur mellan 12 °C och 15 °C. Efter det tillämpas charmatmetoden som innebär en andra jäsning i stora tryckkärl vilket ger en jämn kvalitet till vinet. Jäst och socker tillsätts i tankarna (”liqueur de tirage”) som gör att vinet får sina fina bubblor. Därefter får vinet en dosage innan det buteljeras.
Lagring Cuvée No 7 har legat 40 dagar på sin jästfällning under charmatprocessen.
Passar Perfekt som mingelvin och bra med smårätter, antipasti eller lättare rätter av fisk och skaldjur.