Guigal Côtes du Rhône med mästerkockens lamm
Catarina König är dubbel vinnare av populära Sveriges Mästerkock på TV. Hon vann decenniets Mästerkock 2020 och Sveriges Mästerkock 2016, TV-kock @koket.se, sommelier, bloggare @ellematovin & författare. Hon driver också instagramkontot @matfashionistan
Här har hon tagit fram ett magiskt gott recept som passar till Guigals omtyckta röda Côtes-du-Rhône.
Långkokt lammlägg med len potatispuré
Recept för fyra, 3 h
800-900g lammlägg
Salt
Nymalen svartpeppar
Smör, att steka i
3 stora bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 stor morot
150g rotselleri
2 msk tomatpuré
1 knippe persilja
4-5 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
6 dl rött vin
5 dl vatten

Potatispuré
800g mjölig potatis
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
100g smör
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här
1.Sätt ugnen på 130 grader
2.Salta och peppra lammläggen runt om.
3.Hetta upp en stekpanna med smör och bryn på lammläggen runt om hastigt så de får härlig färg.
4. Skär ned lök och vitlök grovt, och skär morot och rotselleri i mindre tärningar.
5. Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri i en klick smör i en ugnstålig gryta.
6. När löken är glansig tillsätt tomatpuré och låt rostas med i grytan någon minut. Ha sedan i lagerblad, färsk persilja och timjan.
7. Tillsätt vin och vatten, låt koka upp.
8. Lägg i lammläggen, lägg på locket och låt koka ca 15 min på plattan på medelhög värme. Sätt sedan in i ugnen ca 2,5-3 h tills köttet bara faller av benet.
9. När köttet är klart, ta upp och sila bort lök mm från skyn. Låt skyn koka ned till hälften för att bli den goda såsen.
Potatispuré
1.Koka potatisen i saltat vatten.
2.Smält samman, grädde, mjölk och smör i en kastrull. Håll varm.
3.Häll av potatisen och pressa genom en potatispress. Tillsätt sedan successivt smör- & gräddmjölken till en slät, blank och fin puré. Mixa med stavmixer för helt slät puré.
4. Smaka av med salt. Servera lammläggen till den lena potatispurén, toppat av den goda såsen samt lite smörkokta haricot verts.
.