Cline Old Vine Zinfandel
- prissänkt, hållbart & äkta!
Cline Cellars bildades 1982 av Fred och Nancy Cline, som än idag driver företaget. Som många andra vingårdar i Kalifornien jobbar man starkt med hållbarhet.
Här har vi en äkta Zinfandel från Kalifornien som i mars 2021 prissänktes från 109 kr till 99 kr. Vinet är en följeslagare till allt grillat. Generöst och smakrikt med en tydlig zinfandelkaraktär som kan serveras innan middagen, till hamburgaren, köttbiten eller till det vegetariska. Med sin mjuka smakrika frukt passar vinet vid många tillfällen.
Druvorna kommer från gamla vinstockar och musten lagrades cirka åtta månader på franska- och amerikanska ekfat, varav 35 procent nya fat.
Hållbar vinodling
Som många andra vingårdar i Kalifornien jobbar man starkt med hållbarhet. Cline är sedan några år tillbaka medlemmar i Certified California Sustainable Vineyard and Winery som är kaliforniens program för hållbara vingårdar. Istället för att använda onödiga bekämpningsmedel låter man får och getter kalasa på ogräset mellan vinrankorna. Druvskalen och andra organiska avfall fungerar fint som kompost och göder de redan så frodiga jordarna i vingårdarna. Solpaneler pryder taken på hela vinieret och fungerar som en stor och betydande energikälla till anläggningen. Detta är bara några av de parametrar som Cline tillämpar för ett hållbar vinproduktion.
Cline Old Vine Zinfandel
99 kr, artnr 2228301, alk 14%
Se om vinet finns i din butik...
Rolig fakta
Freds morfar Valeriano Jacuzzi invandrade från Italien och hade kärleken till vin med sig i bagaget när han bytte land. Han var expert på pumpar och är mannen som uppfann de berömda bubbelbaden som bär hans namn.

Cline Old Vine Zinfandel
Grillade högrevsburgare
-med karamelliserad lök, bakad potatis och haricots verts
Härliga högrevsburgare att slänga på grillen en ljummen sommarkväll.
Till 4 portioner:
4 bakade potatisar
450 g högrevsfärs
4 tjocka ostskivor, tex hamburgerost eller cheddar
4 hamburgerbröd, gärna briochebröd
4 msk majonnäs
Sallad, gärna krisp eller huvudsallad
4 tomatskivor

Karamelliserad lök:
2 rödlökar
2 msk olja
1 krm salt
½ krm svartpeppar
2 msk farinsocker
2 msk rödvin
2 msk rödvinsvinäger
Till servering:
Smör
Créme fraiche
Lättkokt haricots verts
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader. Picka potatisen med en sticka och lägg på en ugnssäker plåt. Baka ca 50 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom.
2. Karamelliserad rödlök: Skala rödlöken och skär tunt. Stek löken i olja på låg värme ca 10 min, tillsätt salt, peppar och socker och fräs ihop snabbt. Tillsätt vin och vinäger och låt koka ihop till en klippig massa.
3. Burgare: Dela färsen i 4 delar och forma till burgare. Salta och peppra på båda sidor. Grilla burgarna i en grillpanna eller på grillen ca 4 min på vardera sida så att de får en fin grillyta. Lägg på ost och sänk värmen.
4. Rosta brödskivorna på grillen och montera ihop burgarna. Klicka i smör, salt och créme fraiche i bakpotatisarna och blanda runt: servera till burgarna tillsammans med lättkokt haricots verts.
BBQ flankstek med chimichurri och grillad sallad
Om du inte vill köpa alla ingredienser till att göra en rub går det självklart alldeles utmärkt att köpa en färdig kryddblandning med bbq-karaktär.
Till 4 portioner:
600-700 g flankstek
1 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
BBQ rub:
2 msk salt
1 msk frun farin
1 msk rökt paprikapulver
½ msk mortlad koriander
½ msk mortlad spiskummin
1/2 msk chiliflakes
½ msk vitlökspulver
1 tsk peppar

Chimichurri:
1 grön chili
3 vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
Rivet skal av 1 citron
1 dl fin olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Grillad sallad:
4 gemsallad
Färsk majs
Till servering:
Riven lagrad ost, tex parmesan
Gör så här:
1. BBQ rub: Blanda alla ingredienser, mixa gärna med stavmixer. Förvara i lufttät burk.
2. Chimichurri: Kärna ur chilin och finhacka. Mixa tillsammans med vitlöksklyftor, persilja och citronskal.
3. Tillsätt olja och vinäger till en halvrinnig konsistens.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Gnid in köttet med bbq-rub och låt ligga cirka 10 minuter. Stek eller grilla flanksteken ca 8 minuter på vardera sida lite beroende på tjocklek. Låt köttet vila ca 5 minuter.
6. Grilla majsen tills den börjar bli mjuk, när den börjar bli klar så grilla salladen hastigt.
7. Lägg upp på fat, ringla chimichurri över och riv över rikligt med parmesanost. Skär köttet tvärs över fibrerna och servera med sallad och majs.
Recept skapade av matkreatören Sophie Berlin