Mulderbosch Faithful Hound
Mulderbosch Faithful Hound
fyndstämplad bordeauxblend
Berättelser om trofasta hundar som förgäves väntat på sina döda ägare har i alla tider gripit oss människor. På sydafrikanska vinegendomen Mulderbosch fanns en sådan hund som hyllades för sin trofasthet med vinet Faithful Hound. Under några år försvann han från etiketten, men på allmän begäran är han nu tillbaka.
Mulderbosch är i Sverige mest känt för sitt rosévin som blivit en jättesuccé. Lätt att känna igen på den långsmala etiketten som också pryder firmans vita viner. Men Mulderbosch gör även röda viner, och mest berömt av dem alla är kritikerrosade Faithful Hound som föddes 1993 som en hyllning till gårdens fyrbenta trotjänare Boes. När Mike Dobrovich 1989 tog över den nedgångna vinegendomen strövade den herrelösa hunden kring på ägorna. Han hade stannat kvar efter att hans husse – en av gårdens arbetare – gått bort i en trafikolycka flera år tidigare. Varje kväll gick han till vila under en ek, alldeles intill den stuga där hans husse bott.
Boes kom att bli en symbol för trohet och ihärdighet, och lika troget har Mulderbosch hållit fast vid konceptet att bygga hans vin på fem klassiska Bordeaux-druvor. Vinet Faithful Hound har blivit en internationell succé, men under ett par år försvann Boes från etiketten vilket fått vinälskarna att protestera. Men nu är han tillbaka på flaskan, lagom till vinets 30-årsjubileum, till glädje för oss som gillar hundar - och riktigt bra vin!
Faithful Hound, med den fina hundetiketten finns på hyllan i flera butiker eller kan beställas.
De fem Bordeauxdruvorna kommer från odlingar i Stellenbosch som sköts utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödning. All el i produktionen kommer från solceller. Det färdiga vinet har lagrats 18 månader på fat av fransk ek, varav en tredjedel nya. Det utmärks av förnämlig fruktighet och perfekt struktur.
Mulderbosch Faithful Hound
Pris: 149 kr | nr 73031 | 750 ml | Alk. 13,5%
Se här om vinet finns i din butik
4 portioner
4 bitar oxfilé á 200g
Smör + rapsolja att steka köttet i
4-5 stora fasta potatisar
Neutral olja, att fritera i
150g romanticatomater på kvist + lite olivolja + flingsalt
Bearnaisesås
250g smör
1 bananschalottenlök, finskuren
6-7 hela vitpepparkorn
2 kvistar persilja
½ dl estragonvinäger (eller rödvin/vitvinsvinäger)
1 dl vatten
2 äggulor
1 msk finhackad persilja
2 krm torkad dragon
Några stänk worcestersås
Salt + lite malen vitpeppar
Gör så här
1. Hyvla potatisen tunt med mandolin och skär den sedan i smala snören ”Shoe strings”. Lägg i en bunke med iskallt vatten. 2. Smält smöret i en kastrull. 3. Lägg schalottenlök, vitpepparkorn, vinäger, vatten och persiljekvistar i en liten kastrull. Låt koka/reducera till 2 matskedar återstår. Sila sedan bort lök mm. 4. Vispa i äggulorna i reduceringen fortfarande i lilla kastrullen och vispa över vattenbad tills den tjocknar till en kräm. 5. Ta bort från värmen och vispa försiktigt i smöret i en tunn stråle successivt tills du har en krämig bearnaise. Smaka av med finhackad persilja, torkad dragon, några stänk worcestersås, salt och lite malen vitpeppar. (Önskas såsen lite lösare så ha i någon sked varmt vatten innan servering) 6. Baka tomaterna i ugnen på 180 grader varmluft i ca 10 minuter med olivolja och lite flingsalt på 7. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 150-160 grader och fritera shosestringsen tills de fått gyllene fin färg. Ta upp, lägg på hushållspapper och salta – Varmhåll i ugnen på 80 grader. 8. Salta köttet, hetta upp en stekpanna eller grillpanna med smör och lite olja. Stek köttet ca 2 minuter / sida.