Ursprung Sverige, Skåne, Norrland
Sortiment Tillfälligt sortiment
Vinmakare Joel Welander
Alk. halt 7% Totalsyra 18,7 g/l Restsocker 182 g/l
Äppelsorter Lika delar Ingrid Marie och Aroma
Information Med hjälp av den norrländska vinterkylan koncentrerar Brännland must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma.
Fruktträden på Axelstorp planterades strax efter andra världskriget och odlingen ägs och drivs idag av Magnus Nilsson. Magnus Nilsson är kanske mer känd som kocken som satte den berömda restaurangen Fäviken på världskartan. Idag driver Magnus fruktodlingen Axelstorp på Bjärehalvön och det är han som levereat äpplen till Brännland Iscider Axelstorp.
Axeltorp fokuserar uteslutande på att producera frukt till kvalitativ ciderproduktion genom att medvetet sänka odlingens produktionsvolymer. Det ger mindre skördar men i gengäld betydligt högre socker och aromkoncentration i frukten. En del av frukten från Axelstorp kan ha så mycket som 40% högre socker jämfört med samma fruktsorter från odlingar i samma område. Drygt 800 flaskor producerades av årgång 2022.
Karaktär Djupt gyllene färg och doft av koncentrerat äpple, karamell, citrus och fläder. Smaken är djup och koncentrerad med äppelsötma som kompletteras med en lång syra, lätta tannintoner och ett nästintill torrt avslut.
Vinifiering Musten pressas och koncentreras sedan av den norrländska vinterkylan. Efter det jäser koncentratet med endast naturligt förekommande jäst.
Passar till Serveras kyld i 8-12 grader, till desserter, gärna med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever och lagrade ostar.