Ursprung Frankrike, Champagne
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Chardonnay 100%
Vinmakare Alexandre Ponnavoy
Alk. halt 12.5% Restsocker Dosage 9 g/l
Jordmån Kalkrik jordmån och belemnitkrita
Information Druvorna till Comtes de Champagne kommer från fem byar i Côte des Blancs, alla med Grand Crus status; Avize, Chouilly, Cramant, Mensil-sur-Oger och Oger. 1952 var den första årgången som släpptes 1957 och 2008 är den 37e årgången vinet släpps. Ett tips är att lufta vinet i samband med servering. Glaset får gärna ha en lite större kupa som tillåter vinet att syresättas. En Champagne som är tillgänglig och god nu men vinner på lagring i minst 5-10 år. Comtes de Champagne är ett säkert kort som aldrig gör dig besviken. Årgång 2008 är bland de mest efterlängtade i Champagne på många år och har bland annat fått 99/100 poäng av James Suckling och 98/100 poäng av The Wine Advocate. Läs mer om comtes-de-champagne
Karaktär Torr Champagne med toner av päron och persika, honung, brioche och inbjudande citrusfrukter. Texturen är elegant och balanseras av en härlig fin mousse. Fin fräschör och friskhet med inslag av citrusfrukt, mineral, brödighet och en viss angenäm sälta i avslutet.
Vinifiering Juice endast från den första pressningen. Man låter 5% av vinet mogna 3-4 månader på ekfat, vilket bidrar till komplexitet och delikata rostade toner i Champagnen. Faten byts ut vart tredje år, en tredjedel nya, en tredjedel förstaårs-fat och en tredjedel andraårs-fat. Sedan vinet har buteljerats lagras det under många år på jästfällning innan det degorgeras. Vinet genomgår malolaktisk jäsning.
Passar till Hummer, gratinerade ostron och flertalet delikatesser från vattendrag och världshav.