Ursprung Ungern, Eger
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Kékfrankos 40%, Syrah 15%, Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 10%, Kadarka 10%, Pinot Noir 10%, Merlot 5%
Vinmakare Tibor Gál jr.
Alk. halt 14% Totalsyra 5,3 g/l Restsocker 1,6 g/l
Jordmån Vulkanisk
Information Det ikoniska vinet Egri Bikavér betyder tjurblod på Ungerska och är kanske ett av ungerns mest välkända vin. Vinet fick sitt namn redan på 1800-talet, döpt efter sin mörkt röda färg. Druvorna kommer ifrån vingårdarna Pajados och Síkhgy som tillsammans utgör 32 hektar. Årgång 2021 har nämnts som en enastående årgång för Egri Bikavér.
Karaktär Karaktärsfullt och smakrikt vin med toner av plommon, björnbär, kaffe och kryddor. Vinet har en fin syra och en balanserad fatkaraktär.
Vinifiering Druvorna skördades för hand i mitten av september och därefter pressas druvorna varsamt och vinet får macereras i 21 dagar på 5000 liters ekfat. Vinet är spontanjäst, ofiltrerat, oklarat och de använder så lite svavel som möjligt i processen..
Lagring 12 månader på 5000 liters fat av mediumrostad, ungersk ek. 20% av faten var nya, 30% 2 år gamla, 30% 3 år gamla och 20% 4 år gamla.
Passar till Rätter av ankbröst, kalv, rotfrukter och mat med krydda. Fin match till vegetariska grytor.