Ursprung Argentina, Mendoza
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Cabernet Sauvignon 46%, Malbec 44%, Cabernet Franc 10%
Vinmakare Alejandro Vigil / Fernando Buscema
Alk. halt 13.5%
Information Med sin första årgång 1997 blev Nicolás Catena Zapata den första lyxcuvéen från Argentina att exporteras runt om i världen. Man kan säga att vinet är ämnat att återskapa originalblenden från Bordeaux från 1700- och 1800-talen, när malbec dominerade över merlot och var i samma ställning som cabernet sauvignon i Médoc. Prephylloxera malbec och cabernet sauvignon som genom ”selecion massale” av oympade vinstockar har skapat detta vin, som är som att öppna ett fönster till det förflutna Bordeaux.
Årgång 2021 hade vissa likheter med 2016 i det svala klimatet och något mer regn än vanligt. Dock var det mindre extremt än 2016. Cabernet sauvignon kan vara mycket känslig för extrem värme eller torka, vilket kan provocera fram vad fransmännen kallar ”blocage”. ”Blocage” kan resultera i hårda tanniner och alltför örtiga smaker. 2021 gav motsatsen till detta. Cabernet sauvignon gav en fin frukt med optimal syra och relativt låg alkohol, vilket också möjliggjorde att de kunde låta vinet macerera längre vilket i förlängningen ger vinet en bättre elegans, längd, och textur.
Druvorna kommer från Adrianna Cru och Nicasia Cru, två av Catenafamiljens höghöjdsvingårdar.
Karaktär Stor och mycket expressiv doft med inslag av björnbär, vinbär, plommon örter och fat. Smakrik med balanserad tanninstruktur och lång eftersmak.
Vinifiering Druvorna skördas för hand, och den del av klasarna får jäsa hela för tanniner och syra. Musten får jäsa i små ekfat, betongfat och ståltankar i en temperatur om 26-28ºC i runt 15 dagar. Efter det fick vinet macerera under mellan 18-22 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning innan det läggs på ekfat för lagring under 18 månader. Dr. Nicolás Catena Zapata är fortfarande närvarande vid varje årgång och överser slutblenden för vinet.
Lagring Vinet lagras i 18 månader på franska ekfat.
Passar till Perfekt till grillat kött, hårdost, mustiga köttgrytor eller för att bara avnjutas på egen hand.