Ursprung Frankrike, Jura, Côtes du Jura
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Chardonnay 80%, Savagnin 20%
Alk. halt 13.5%
Jordmån Märgel och kalksten med inslag av fossil
Information Sedan år 2005 inkluderas kooperativet Poligny till Fruitière Vinicole d’Arbois. År 1907 erövrade Poligny en före detta 1200-tals kyrka med namnet Jacobin. Det är kyrkan som givit namnet till vinet Caveau des Jacobins.
Karaktär Färgen är glänsande gul med skimmrande guldkanter. Doft av hasselnötter, en touch av curry, gula äpplen och mogen citrus. Smaken är syrlig med inslag av kanderade citrusfrukter och valnötter med en kraftfull och lång avslutning.
Vinifiering Druvorna plockas för hand för att sedan avskjälkas. De båda druvsorterna vinifieras separat för att sedan blandas före buteljering.
Lagring Savagnin lagras på ekfat i 36- 48 månader. Chardonnay lagras 24 månader på 100% nya ek. Båda druvsorterna lagras under flor vilket är ett jästtäcke som kommer till under lagring på ekfat.
Passar till Rätter av ljust kött, gräddbaserade grytor samt vällagrade hårdostar tex Comté och Gruyère.