Ursprung Sverige, Skåne, Norrland
Sortiment Fast sortiment
Vinmakare Joel Welander
Alk. halt 9.5% Totalsyra 14 g/l Restsocker 130 g/l
Äppelsorter Mutsu, Belle de Boskoop, Cox, Gloster och Red Gravenstein
Information Med hjälp av den norrländska vinterkylan koncentrerar Brännland must från svenska äpplen och jäser den söta musten till ett isvin med lika delar friska äppelaromer, syra och sötma. Brännland Iscider presenterar stolt nästa årgång av vinet som serverades på Nobelbanketten 2022. Årets iscider är elegant med lättare sötma, frisk syra och tydliga äppeltoner, något som karaktäriserar alla viner i årgången oavsett etikett. Jäsningarna, som genomfördes helt med vild jäst, var starka och snabba vilket i någon mån förändrar det färdiga vinet och bidrar med bredd, framförallt i smaken. Årgång 2023 buteljerades i juni 2024.
Övergången till spontana jäsningar påbörjades brett 2020 med den första årgången av Brännland Apple Ice och är nu integrerad i hela produktionen, inklusive flaggskeppet Brännland Iscider. Drick nu eller lägg undan i ett decennium eller mer.
Karaktär Färgen är lätt gyllene inslag av halm. Doft av vita blommor, fläder och citrus. Smaken är söt och elegant med friska inslag.
Vinifiering Musten pressas och koncentreras sedan av den norrländska vinterkylan. Brännland Iscider 2023 jäser med den naturligt förekommande jästen i musten och i vineriet.
Passar till Serveras kyld i 8-12 grader, till desserter, gärna med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever och lagrade ostar.