Ursprung Argentina, Mendoza
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Malbec 100%
Vinmakare Alejandro Vigil
Alk. halt 14% Totalsyra 5,7 g/l
Information Catena Zapata Malbec Argentino är en ikon – och 2004 är den allra första årgången som skapats av vinet. Efter att ha lagrats i över 20 år i familjen Catenas källare har Wine Affair fått möjlighet att erbjuda ett ytterst begränsat antal flaskor av denna historiska cuvée av malbec. Det här är inte bara ett vin, det är ett kapitel i argentinsk vinmakarhistoria.
Den episka berättelsen om den ädla malbec-druvan liknar ingen annan, och etiketten för Catena Zapata Malbec Argentino hyllar druvans historia. Fyra kvinnofigurer förkroppsligar de olika landmärkena i druvans historia. Eleonora av Akvitanien representerar malbecs födelse och dess närvaro i ”gamla världen” och i Cahors där den kom till sin rätt. Därefter symboliserar migranten dess förflyttning till den ”nya världen” som förband Europa med Amerika. Phylloxera personifierar malbecs död i den ”gamla världen”, vilket möjliggjorde dess återfödelse i den ”nya världen”. Slutligen representerar av Adrianna Catena (Nicolás Catenas yngsta dotter) pånyttfödelse, jord och moderskap, som delar med sig av den nya världens rikedomar. Idag leder Catena-familjens fjärde generation malbecrenässansen på hög höjd i Argentina där de återför malbec till högsta nivån, där den hör hemma.
Karaktär Vinet har en utvecklad och djup doft med toner av mörka plommon, torkade blommor, grafit, viol och kryddig fatkaraktär. Smaken är rik och sammetslen med intensiv mörk frukt, mineralitet, välpolerade tanniner och ett långt, nyanserat avslut. Ett vin med stor personlighet och lång lagringspotential – men i detta fall vad många skulle klassificera som perfekt mognad.
Vinifiering Druvorna skördades för hand från Adrianna (1 450 m) och Nicasia (1 095 m) – två höghöjdsvingårdar med grusig, väldränerad jordmån. Efter en kallmaceration på 5 dagar vid <10 °C i franska ekfat (225–500 liter) jäste musten under 18 dagar med en total macerationstid på cirka 28–30 dagar. Full malolaktisk jäsning följde därefter.
Lagring Vinet har lagrats i 24 månader på 100 % nya franska ekfat.
Passar till Långlagrad hårdost, oxfilé med tryffel, rådjurssadel eller helt enkelt att avnjutas långsamt och vördnadsfullt.