Ursprung Spanien, Jumilla
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Monastrell 100%
Vinmakare Bartolomé Abellán Hernández
Alk. halt 14% Totalsyra 5,2 g/l Restsocker 5,9 g/l
Jordmån Kalkrik jordmån med sand och sten.
Information Druvorna kommer från Juan Gils ekologiska vingårdar som ligger på runt 800 meter över havet i DO-regionen Jumilla med dess strikta kvalitetskontroll. Detta karga, nästan cowboyaktiga, landskap med kalkrika jordar passar druvan monastrell perfekt och tillsammans med de stora temperaturskillnaderna över dygnet så får druvorna en fantastisk smakrikedom, mognad samtidigt som de behåller en härlig syra.
Skörden skedde för hand, vingårdsläge för vingårdsläge, från mitten av september till början av oktober. Vingården är certifierad med Wineries for Climate Protection + vilket är den högsta nivån av certifieringen för den spanska vinnäringen och innefattar både de miljömässig och social hållbarhet inom vinproduktionen. Vinets namn härtstammar från spanska ordet ”Goza” som betyder ”Njut” på svenska.
Karaktär Generös och fruktig doft av skogshallon, mörka körsbär, plommon, lavendel och timjan. Smakrikt, bärigt, generöst med mjuka tanniner och inslag av hallon, färska örter och sötlakrits.
Vinifiering Till skillnad från många andra viner i denna prisklass så skördas druvorna för hand och en selektering görs direkt i vingårdarna. När vinet jäser används en ny teknik där man tillsätter bubblor i tanken för att bryta locket av druvskal istället för att utföra traditionell överpumpning. Metoden ger en mer homogen jäsning, mindre energi går åt och mindre jästfällning bildas. Denna moderna teknik ger tillslut en högre fruktkoncentration till vinet och en annan fördel är att vinmakaren behöver använda minimalt med svavel.
Lagring En del av vinet lagras på franska ekfat.
Passar till att servera som sällskapsvin, buffémat, mustigare grytor, grillat, tapas, och många vegetariska alternativ.