Ursprung Spanien, Jumilla
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Monastrell
Vinmakare Barolomé Abellán Hernández
Alk. halt 15%
Jordmån Kalksten.
Information Druvorna kommer från Juan Gils egna ekologiskt odlade vingårdar som ligger på runt 850 meter över havet i regionen Jumilla som är en idealisk växtplats för monastrell (i Frankrike kallad mourvèdre). Den kalkrika, näringsfattiga jorden i kombination med hög höjd, gamla vinstockar (ofta över 50 år), och att de växer som bush vines ger mycket lågt skördeuttag. Det låga skördeuttaget ger i sin tur en fantastisk koncentration och smakrikedom i vinet. Silver Label är förmodligen det mest kritikerhyllade i regionen och har exempelvis ett genomsnittligt omdöme på över 93 poäng av den prestigefulla spanska vinguiden Guía Peñin de senaste fem åren och över 91 poäng i genomsnitt av Robert Parker’s Wine Advocate under samma tidsperiod.
Karaktär Vinet har en mörk djup färg. Doften är rik, koncentrerad, nyanserad och bjuder på toner av blåbär, björnbär, lavendel, plommon, choklad och ceder. Vinet är fylligt och smakrikt med stor koncentration, balanserad fatkaraktär och en pigg syra som balanserar upp koncentrationen och med en lång kryddig avslutning.
Vinifiering Druvorna skördas för hand för att druvorna inte ska skadas under processen. Därefter använder dock Juan Gil väldigt moderna hjälpmedel och druvorna sorteras först med en infraröd laser och tryckluft för att endast bibehålla de finaste druvorna för vinet. Druvorna macereras och fermenteras i därefter i temperaturkontrollerade ståltankar.
Lagring Efter den malolaktiska fermenteringen lagras vinet i tolv månader på 224-liters franska ekfat där en tredjedel är nya, och resten är andra och tredje fill.
Passar till att avnjutas på egen hand men kan serveras till exempelvis ugnsstekta grönsaker och svampbiffar eller smakrika rätter av nötkött och vilt.