Ursprung Argentina, Mendoza
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Cabernet Sauvignon 78%, Malbec 22%
Vinmakare Alejandro Vigil
Alk. halt 13.5% Totalsyra 5,8 g/l
Information Med sin första årgång 1997 blev Nicolás Catena Zapata den första lyxcuvéen från Argentina att exporteras runt om i världen. Man kan säga att vinet är ämnat att återskapa originalblenden från Bordeaux från 1700- och 1800-talen, när malbec dominerade över merlot och var i samma ställning som cabernet sauvignon i Médoc. Prephylloxera malbec och cabernet sauvignon som genom ”selecion massale” av oympade vinstockar har skapat detta vin, som är som att öppna ett fönster till det förflutna Bordeaux.
Årgång 2004 är ett vin i perfekt mognad. Efter 24 månaders fatlagring har det vilat i nära 20 år i Catenafamiljens egna källare innan det nu, två decennier senare, släpps i en ytterst begränsad upplaga. Ett vin som ger en sällsynt inblick i hur Nicolás Catena Zapata utvecklas med tid.
Druvorna kommer från fyra av Catenafamiljens höghöjdsvingårdar: La Pirámide Vineyard: 950 m ö.h., Agrelo, Luján de Cuyo – djup alluvial jord med 30% lera. Där de har tagit en del av cabernet sauvignon. Domingo Vineyard: 1 120 m ö.h., Villa Bastías, Tupungato – grusig yta med alluvial lerjord och kalkstensavlagringar. Där de har tagit den andra delen av cabernet sauvignon. Nicasia Vineyard: 1 095 m ö.h., Altamira, La Consulta – grund lerjord med grus och stora stenar. Där de har tagit en del av malbec. Adrianna Vineyard: 1 450 m ö.h., Gualtallary, Tupungato – alluvial, grusig jord med kalkstensavlagringar. Där de har tagit den andra delen av malbec.
Karaktär Årgång 2004 bjuder på en djupt nyanserad och komplex upplevelse. Doften är förföriskt utvecklad med toner av torkade körsbär, ceder, tobak, svart te och läder. Smaken är sammetslen men strukturerad, med välintegrerade tanniner och frisk syra som ger liv åt de mogna fruktnoterna av svarta vinbär, plommon och ett floralt eko från Malbec-druvan. Avslutet är långt, harmoniskt och fullt av subtila jordiga nyanser.
Vinifiering Druvorna avstjälkades och hela bär jäste i nya franska ekfat (225–500 liter) under 18 dagar, vilket möjliggör en sömlös integration av ek. Jäsningstemperaturen hölls låg för att extrahera intensiva aromer, och skalkontakten hanterades manuellt för att säkerställa mjuka smaker och tanniner. Vinet genomgick både alkoholisk och malolaktisk jäsning i fat, vilket lämnade betydande jästfällning och sediment. Vinet är ofiltrerat och ofinierat.
Lagring Vinet lagras i 24 månader på franska ekfat.
Passar till långlagrade hårdostar, mustiga kötträtter, vilt eller att drickas långsamt med respekt – ett vin för kontemplation.