Terrasserade vingårdar i norra Italien!
Familjen Prevostini har producerat vin i Valtellina sedan 40-talet. De drev en historisk restaurang i staden Sondrio vid Dolomiternas fot, där de började att producera husviner av Nebbiolo (kallas lokalt Chiavennasca i Valtellina). Idag drivs företaget av sonsonen Mamete Prevostini som gjort viner under eget namn sedan 1995. Egendomen har idag cirka 20 ha vingårdar och producerar omkring 15 000 lådor. Den första vingården som köptes (1996) var Sommarovina, en Cru-vingård i Sassella.
De är idag mest kända för sina Cru-viner från Grumello, Sassella, Inferno samt Sforzato, som görs på torkade druvor typ Passito - Amarone.
I regionen Valtellina, på gränsen till Schweiz har man producerat vin i mer än tvåtusen år. Området har landets nordligaste terrasserade vinodlingar och ligger på mellan 275 till 700 meters höjd. Vinbeteckningen Valtellina Superiore fick D.O.C.G status 1998, följt av Sforzato di Valtellina 2003.
Stilmässigt så påminner Valtellina-vinerna mer om vinerna från Alto Piemonte, typ Gattinara och Ghemme än Barolo och Barbaresco.
Läs mer om Mamete Prevostini på mameteprevostini.com och följ dem gärna!