Ursprung Italien, Toscana, Chianti Classico
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Sangiovese 90%, Inhemska druvor 10%
Vinmakare Miria Bracali
Alk. halt 13.5% Totalsyra 5,0 g/l Restsocker 1,0 g/l
Jordmån Större delen av druvorna kommer från Cecchis egendom Villa Cerna i Castellina in Chianti, Chianti Classico. Majoriteten av jorden där druvorna kommer från är albarese som är en alkalisk kalkrik jord. Albarese är också förmodligen den mest berömda jordmånen för just Chianti Classico då den ger väldigt polyfenolrika viner med elegans, finess och stor lagringspotential. En del av jorden är också lerjord vars druvor adderar mer struktur och kropp till vinet.
Information Med det här vinet vill Cecchifamiljen visa upp familjens snart 130-åriga historia (Storia di Famiglia) i Chianti Classico. Detta genom respekt för traditionen och på bästa sätt visa upp vad sangiovese kan leverera med Chianti Classicos terroir.
Karaktär Ett elegant vin med en nyanserad doft med inslag av skogshallon, körsbär, jordgubbar och viol. Smaken är rik med välbalanserad syra och lång eftersmak.
Vinifiering Jäsning och maceration sker på temperaturkontrollerad ståltank under 18 dagar.
Lagring Större delen av vinet lagras en tid på temperaturkontrollerade ståltankar men en del även på äldre, generellt sett franska barriquer, under 10-12 månader för att ge en viss karaktär till vinet men där faten inte ska ta överhand.
Passar till Kött- och kyckling, hårdostar, eller gärna tomatbaserade vegetariska rätter.