Perelada Cava Stars Brut Organic
- Ekologisk årgångscava
I trettio år har Perelada ordnat konserter med några av världens mest lysande artister: Sammy Davis, Liza Minelli, Placido Domingo och Julio Iglesias för att nämna några. Cava Stars är en ekologisk årgångscava speciellt skapad som en hyllning till världsnamnen.
Cava Stars är en årgångscava som har tillverkats enligt Champagnemetoden, där vinet fått en andra jäsning på butelj och vilat 15 månader på sin jästfällning för största möjliga smakrikedom. Vinet är vackert gyllene med en tät ström av fina bubblor. Frisk torr och fruktig med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, kex, päron, citrusskal och mineral.
Cava och Tapas är en självklart kombo i Spanien. Cava Stars härliga mousse och generösa syra gifter sig perfekt med de feta, salta och kryddiga smakerna i tapas. Nedan är tre olika recept för att få till en riktigt trevlig tapaskväll! Eller varför inte riktigt god räktacos med jalapeño- och limemajo skapat av mästerkocken Sofia Henriksson.
Perelada Cava Stars Brut Organic
Artnr 72601, alk 11,5%
Perelada Cava Stars
Sofia Henrikssons räktacos med jalapeño- och limemajo
Världens godaste tilltugg till bubbel. Ett recept skapat av vinnare av Sveriges Mästerkock Sofia Henriksson.
Recept för 8 tacos med inspo från Miss Voon
8 gyozapapper
1 liter neutral olja att fritera i
1 avokado
1 salladslök
2 dl handskalade räkor
1 dl aioli
1 nypa cayennepeppar
1 tsk limesaft
Salt
1 lime, saft och zest
1/2 jalapeño
1 dl majonäs
Salt
1 dl ananas hackad i små bitar (söt tillsätt annars lite honung)
1 dl finhackad koriander
Gör så här:
Fritera gyozapapper i små tacoformar en åt gången i olja 175 grader tills de fått fin färg. Låt rinna av. Mosa avokadon och skiva salladslöken. Mixa ingredienserna till majonäsen och blanda ingredienserna till ananassalsan. Grovhacka räkorna och blanda ihop räkröran. Lägg sedan avokado i botten, räkröra på, sedan klickar du ut majonäsen och toppar med ananasen. Servera med ett kallt glas Cava stars.
GAMBAS AL AJILLO
En rätt som man bara vill ha mer av. Doppa ett gott bröd i den vitlök- och chilidoftande oljan och njut.
Till 4 portioner
½ dl olivolja
1 krm salt
1 tsk chiliflakes
1 krm rökt paprikapulver
2 vitlöksklyftor
400 g jätteräkor (Vannameiräkor), ASC märkta
1 kruka bladpersilja
Skal från ½ citron
Till Servering:
Vitt lantbröd
Gör så här
1. Skala eventuellt räkorna, skiva vitlök tunt och hacka persilja
2. Hetta upp en stekpanna med olivolja på medelvärme. Tillsätt salt, chiliflakes, paprikapulver och vitlök. Fräs på medelstark värme tills vitlöken börjar bli mjuk.
3. Lägg i räkorna och tillaga snabbt för att de inte ska bli för gummiaktiga och torra. Strössla över persilja och servera med ett gott bröd.
PIEMENTOS DE PADRONS
Små gröna piementos med ett fluffigt moln av ost.
Till 4 portioner
20 pimiento de padron
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
50 g finriven parmesanost
Till servering:
Ljust lantbröd eller baguette
Gör så här
1. Stek paprikorna i olivolja tills de är mjuka och har blivit nästa svarta i färgen.
2. Strössla över flingsalt och riv över rikligt med parmesan. Servera genast.
PAN CON TOMATE
Hittar du RAF- tomater i butik så passa på att köpa. De blir sällan så röda men har en intensiv underbar tomatsmak, perfekt med bara lite olja och salt.
Till 4 portioner
200 g raf-tomater eller vanliga kvisttomater
2 vitlöksklyftor
Ljust lantbröd
olivolja
Gör så här
1. Skålla tomaterna genom att skära ett kryss med en kniv. Lägg i vattnet och sjud ca 20 sek. Ta upp med hålslev och lägg ner tomaterna i iskallt vatten. Dra bort skalet med en kniv.
2. Halvera tomaterna och pressa ut det mesta av kärnorna. Riv tomatköttet på den grova delen av rivjärnet.
3. Sila bort lite av saften genom en finmaskig sil.
4. Skär bröden i skivor och pensla med olja. Stek dem i medelvarm panna eller grilla på grillen tills de får fin färg.
5. Halvera vitlöken och gnid snittet mot det grillade brödet.
6. Lägg på tomatköttet och ringla över olivolja. Salta med flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen. Servera med en kall krispig Cava.