Champagne, toast skagen & skaldjur

Vårt bästa recept på toast skagen med Taittinger

Torr Champagne kickar igång smaklökarna innan middagen och är ett elegant festligt alternativ under hela middagen. När du planerar en meny, tänk mat med rena naturliga smaker och fina råvaror. Servera en läcker skaldjursplatå med hummer, räkor och ostron eller som här under, vårt bästa recept på skagen med löjrom på smörstekt brioche. Lyxigt och enkelt att förbereda.

Skagenröra med citron och pepparrot på smörstekt brioche

Vårt bästa Skagenrecept, en modern version av toast skagen skapad speciellt för Champagne Taittinger av matkreatören Sophie Berlin. En aning pepparrot och rivet citronskal ger rätten en extra tvist.

Till 4 portioner
500 g räkor med skal
1 msk finhackad dill
Skal från ½ citron
½ msk finriven pepparrot
1 dl majonnäs
Salt och nymald svartpeppar

Till servering:
4 tjocka skivor Briochebröd
2 msk smör
4 msk löjrom
Dillvippor
Citronklyftor

Champagne_Taittinger_brutreserve_skagen

Gör så här:
1. Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkor med dill, citronskal, pepparrot och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
2. Stek briochebröden i smör tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp bröden på assietter och fördela skagenröra ovanpå.
3. Toppa skagenröran med löjrom och garnera med dill och en skuren citronklyfta. Finriv eventuellt lite extra pepparrot över.

 

Ostron Mignonette

Lyxiga ostron tillsammans med Taittingers Brut Vintage Champagne. En årgångschampagne som bjuder på en elegant och generös smak och doft med inslag av brioche, gula äpplen, honungsmelon, citrus, limeblommor och mineral, frisk syra, härlig mousse och lång eftersmak.

Till 4 portioner
1 liten bananschalottenlök
1 dl rödvinsvinäger
1 krm strösocker
1 msk färskpressad citronjuice
½ krm salt
Nymald svartpeppar
8 ostron

Till Servering:
Färsk citron
Ev oxalisblad för garnering

Taittinger Brut Vintage och ostron

Gör så här:
1. Skala och finhacka schalottenlök.
2. Blanda finhackad schalottenlök, vinäger och socker i en skål, smaka av med färskpressad citron, salt och nymald svartpeppar.
3. Låt vinägretten dra minst 30 minuter i kylskåp.
4. Öppna ostronen med ostronkniv eller en kniv med kort spetsigt blad. Se till att skydda handen ordentligt med en dubbelvikt kökshandduk. Ta ett stadigt grepp runt ostronet med kökshandduken.
5. Tryck in kniven vid muskelfästet och vrid kniven tills locket bryts upp.
6. Dra kniven längs skalets öppning så att kniven skär av ostronet vid muskelfästet.
7. Lyft av locket och lossa ostronköttet utan att saften rinner ut. Ta bort eventuella skalflisor.
8. Lägg upp de öppna ostronen på ett stort fat med krossad is.
9. Servera med mignonette och eventuellt extra citron.

 

Champagne Taittinger- finess, friskhet och elegans!

Champagne Taittinger med anor från 1730-talet är den tredje äldsta producenten i regionen Champagne

Vinhuset grundades som Fourneaux et Cie Maison de Champagne år 1734 och köptes av Pierre-Charles Taittinger på 1930-talet. I ägorna finns bland annat det ursprungliga slottet Marquetterie, flera av regionens främsta vingårdslägen samt en vinkällare i centrala Reims som grävdes ut på 300-talet av romarna och ingår i UNESCOS världsarv. 

Idag är det Vitalie och brodern Clovis som representerar den fjärde generationen Taittinger och framgångsrikt driver familjeverksamheten vidare.

Husets stil är tydlig och Champagnerna framhäver finess, friskhet och elegans. Det är viner med mycket energi och Chardonnaydruvan står i fokus genom de flesta av husets cuvéer. Den fantastiska kvaliteten har gjort Champagne Taittinger till ett av de mest omtyckta champagnemärkena i Sverige. Deras bubblor serveras ofta när det finns något att fira, och varit återkommande i glasen på Nobelbanketten sedan 2014.

1952 var Taittinger ett av de första husen att släppa en prestige Champagne gjord på endast Chardonnay en så kallad Blanc de Blancs. Vinet som fick namnet ”greven av Champagne” Comtes de Champagne” är ett av världens mest eftertraktade Champagner och tillverkas endast de år som alla förutsättningarna är som bäst. Enligt många champangekännare en av de bästa dryckerna som finns att köpa för pengar. Comtes de Champagne är ett säkert kort som aldrig gör dig besviken. Läs mer om comtes-de-champagne

Läs mer om Champagne Taittinger på taittinger.com och följ dem gärna!

Champagne från Taittinger