E. Guigal tar ut svängarna med Côtes du Rhône Rosé

- årets mest oväntade nyhet!

Få vintillverkare i världen har skapat så många 100-poängsviner som traditionalisten E. Guigal i Rhônedalen i Frankrike. Det är därför en snudd på sensation när vinhusets Côtes du Rhône Rosé 2020 nu släpps i modern flaskdesign på Systembolaget.

Sedan starten 1946 har Guigal utvecklats till en av de främsta vinproducenterna i både Rhônedalen och världen. Det stora genombrottet kom på 1980-talet då vinskribenten Robert Parker hyllade Marcel Guigal som den mest hängivna vinmakare han någonsin träffat när det kom till kvalitet. Det är en filosofi som avspeglas i Guigals samtliga viner tillsammans med regionens terroir och tradition. Att årets lansering av Côtes du Rhône Rosé sker i en helt nyutvecklad flaska är därför en minst sagt ovanlig händelse.

Nyheten Côtes du Rhône Rosé visar att även en klassisk producent kan bryta ny mark. Den nya flaskan är unik i vinvärlden och sticker ut på ett sätt som aldrig tidigare för Guigal. Kvaliteten är dock precis lika hög som i alla deras viner.

Guigal Côtes du Rhône Rosé årgång 2020 tillverkas av 60 procent Grenache, 30 procent Cinsault samt 10 procent Syrah från södra Rhônedalen. Vinstockarna har en snittålder på 25 år och skördeuttaget är endast 35 hektoliter per hektar. Vinet passar utmärkt som matvin till grillad fisk, ljust kött och kyckling. Till skillnad från de flesta roséviner går Guigal Côtes du Rhône Rosé att lagra i upp till tre år.

Guigal Côtes du Rhône Rosé 2020
125 kr, artnr 5061201, alk 14,5%
Guigal Cotes Du Rhone Rose

Guigal Côtes-du-Rhône Rosé

  • Här kan du beställa Guigal Côtes-du-Rhône Rosé via Systembolaget och hämta ut i din butik. Pris 129 kr, artnr 50612, alk.halt 14,5% vol

Melonsallad med krispig skinka och mild getost

Elegant sommarsallad som passar bra att äta med en bit bröd eller som en side sallad till grillad kyckling eller tonfisk.

Till 4 portioner:
70 g prosciutto
1 cantaloupemelon
1 galiamelon
200 g mild getost, tex Falbygdens chevrette
2 msk olivolja
1 halv citron
1 tsk flingsalt
Nymald svartpeppar

Till servering:
Crostini eller baguette

Cotes_Du_Rhone_Rose_melon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper. Baka 8-10 minuter tills skinkan är frasig. Ta ut och låt svalna. (Det här går att göra ett par dagar i förväg och sedan förvara torrt)
2. Skär bort skalet från melonen och skär i grova bitar. Skär osten i tunna skivor. Arrangera melon, skinka och ost på ett fat. Ringla över olivolja och pressa över citronjuice. Strössla över flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen över.
3. Servera med crostini eller någon annan form av bröd.

Smördegstarte med färskost och solmogna tomater

Som en fransk snabbvariant på pizza fast en aning frasigare.

Till 4 portioner:
250 g kyld smördeg
200 g färskost
½ dl blandade finhackade örter
300 g tomater i olika färger
2 dl finriven parmesanost
1 tsk flingsalt
Nymald svartpeppar
1 msk olivolja

Till servering:
Grönsallad

Guial_Cotes_du_Rhone_Tarte

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper.
3. Blanda färskost med finhackade örter, salta och peppra. Bred färskosten på smördegen men låt ca 1 cm runt omkring vara, rulla upp den yttersta delen så det blir en liten kant.
4. Skiva tomater tunt och lägg på, riv över parmesanost. Salta och peppra.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Ringla över olivolja och dra några extra drag med svartpepparkvarnen. Servera gärna med grönsallad.

Flera viner från E. Guigal