GOSA ORGANIC MONASTRELL

GOSA Organic Monastrell
GOSA Organic Monastrell kommer från den över 100 år gamla familjeägda vingården Bodegas Juan Gil och är ett av Systembolagets mest populära viner på bag-in-box. Men varför har vinet blivit så populärt? Vi listar vad vi tror är de fem främsta anledningarna:
- HÅLLBARHET I FOKUS
Detta vin var ett av de första att klassas som en av Systembolagets mest hållbara drycker – med hänsyn till både miljön och sociala faktorer i hela produktionskedjan. Bakom GOSA Organic Monastrell står familjeägda Bodegas Juan Gil, som var en av tre första vingårdar i Spanien att få den högsta miljöcertifieringen Wineries for Climate Protection (WfCP+).
- SMAKFULL OCH MÅNGSIDIG
Det här är ett vin med stor personlighet – generöst, fruktigt och smakrik. I smaken hittar du mörka körsbär, skogshallon, färska örter, lakrits och en subtil ton från fatlagringen.
Tack vare sina mjuka tanniner och långa avslutning passar GOSA Organic Monastrell lika bra till grillat och mustiga rätter som till buffébordet eller som sällskapsvin.
- KVALITET FRÅN VINSTOCK TILL VIN
Druvorna till GOSA Organic Monastrell odlas på högt belägna vingårdar med kalkrik jordmån. Vinstockarna växer utan konstbevattning, med låg avkastning som ger intensitet och karaktär.
Druvorna handskördas och selekteras noggrant, vilket bidrar till vinets fina balans och koncentration. Vinet har dessutom en naturligt låg sockerhalt, klart under snittet för boxviner.
- HYLLAT AV VINKRITIKER
GOSA har blivit hyllat av svenska vinjournalister där bland annat Vinbanken hade med vinet på listan över ”Bästa röda boxen 2025 på Systembolaget” och Dryckeslistan rankade det högst och tyckte GOSA var ”ett måste till sommarens grillmiddagar!”.
- SUPERFYND – Dina Viner, aug 2024
- Bästa spanska boxen under 285 kr– Vinbanken, feb 2025
- GULD - ”GOSA är ett måste till sommarens grillmiddagar!” – Dryckeslistan, mars 2025
- MYCKET VIN FÖR PENGARNA
Räknat per standardflaska motsvarar GOSA Organic Monastrell knappt 65 kr per 75 cl – ett smått oslagbart pris för ett ekologiskt, handskördat kvalitetsvin med toppbetyg. Här får du riktigt mycket vin för pengarna.
Nu i ny design – finns i de flesta butiker eller att beställa online
GOSA Organic Monastrell finns i majoriteten av Systembolagets butiker. Du kan även beställa utan extra kostnad till din närmaste butik eller ombud.
GOSA Organic Monastrell | 3 liter bag-in-box | Nr 6297 | 14,0 % | 259 kr
GOSA med tacos
Vårt godaste tacorecept på långkokt karré med avokadoyoghurt, picklad lök och smulad fetaost.
GOSA är ett rött vin som med sin generösa smakrika frukt passar bra till fredagsfavoriten tacos. Det här receptet är skapat av matprofilen Sophie Berlin för GOSA.

Till 4 portioner:
Långkokt karré
1 kg fläskkarré
1 påse tacokrydda
3 krossade vitlöksklyftor
Picklad rödlök:
1 rödlök
½ dl ättiksprit
1 dl socker
2 dl vatten
Avokadoyoghurt:
2 avokado
1 dl turkisk yoghurt
Saft från ½ lime
Salt och nymald svartpeppar
8 mjuka tortillabröd
Till fyllning:
3 tomater skurna i tärningar
½ strimlad romansalladshuvud
Tunt strimlad rödkål
Tunt skivade rädisor
Skivade jalapeños
Tunt skivad salladslök
1 smulad fetaost, 150 g
1 kruka koriander
Till servering:
Tacosalsa
Nachochips
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Massera in tacokryddan på köttet. Lägg i ugnsfast form tillsammans med krossade vitlöksklyftor.
3. Sätt på aluminiumfolie så det täcker helt och blir lufttätt. Baka i mitten av ugnen 4-5 timmar tills köttet är riktigt mört och trillar isär.
4. Ta ut plåten och ta bort folien. Höj värmen till 225 grader. Sila spadet från köttet, häll lite över köttet.
5. Ställ in formen ytterligare 15 minuter och låt köttet få fin färg och krispig yta. Riv köttet i trådiga bitar med hjälp av två gafflar.
6. Picklad rödlök: Blanda ihop ättiksprit, socker och vatten i en skål och rör tills sockret smält. Skiva rödlök tunt, gärna med mandolin ner i lagen. Låt stå minst 5 minuter.
7. Avokadoyoghurt: Halvera och ta bort kärnan ur avokadon, gröp ur köttet och mixa med stavmixer tillsammans med yoghurt. Smaka av med limejuice, salt och nymald peppar.
8. Värm tortillabröden i torr stekpanna så de får lite färg och blir varma.
9. Fyll bröden med avokadoyoghurt, karré, picklad lök och grönsaker. Strössla över fetaost och massa koriander. Servera eventuellt med extra tacochips och salsa vid sidan av.
GOSA med pizza
En knaprigt god pizza fixar du med en riktigt varm ugn och långjäst deg. Toppa med dina favorittillbehör och middagen är serverad.
Recept till fyra pizzor
20 g färsk jäst
2,5 dl vatten
Ca 5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
En nypa socker

Gör degen så här:
Lös upp jästen med fingervarmt vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Låt gärna degen jäsa i kylen över natten och tänk på att ta en stor bunke så den inte jäser över kanten. Mjöla degen så den inte fastnar och täck med en handduk eller plast. Det går även bra att jäsa i rumstemperatur i ca 45 min om du inte vill vänta till nästa dag på din pizza. När degen jäst klart så delar du den i 4 delar och formar till en boll. Låt vila i ca 10 min så blir dom lättare att kavla.
Dags att dra på ugnen på högsta värme och se till så värmen kommer underifrån. Lägg gärna in en pizzasten för bästa resultat. Kavla degen tunn och lägg på ett bakplåtspapper. Toppa pizzan med dina favorittillbehör. Grädda i några minuter och servera med en god sallad och kanske ett glas rött.
Bästa receptet på köttbullar
Vad är en jul utan köttbullar. Här bjuder vi på vårt bästa recept inför kommande högtider.
Julköttbullar som är kryddade med både kryddpeppar och grovkornig senap. Servera tillsammans med prinskorv, brysselkål och rödkålssallad..

Recept för 6 personer
500 g blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1/2 dl standardmjölk
Drygt 1 tsk salt
1/2 gul lök, hackad och mjukstekt i smör. Se till så den inte blir bränd.
1 ägg
1 krm vitpeppar, mald
1 krm kryddpeppar, mald
1 msk grovkornig senap
stek i smör
Gör så här:
Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en bunke och låt svälla ca tio minuter. Blanda köttfärs med salt och tillsätt lök, ströbrödsblandningen och ägg samt kryddor, och senap och blanda väl. Gör gärna ett stekprov för att kontrollera smak och konsistens. Forma bullarna och stek gyllene i smör.