Gosa Monastrell

GOSA Organic Monastrell
GOSA Organic Monastrell från den över 100 år gamla familjeägda vingården Bodegas Juan Gil är ett av Systembolagets mest populära viner på bag-in-box. Men varför har vinet blivit så populärt? Vi listar vad vi tror är de fem främsta anledningarna:
1. Hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet!
Vinet är ekologiskt odlat och var bland de första vinerna att kvalificera sig som Systembolagets hållbara val som tar i beaktande både miljö- och sociala aspekter runt vintillverkningen. Vingården har, som endast ett av tre i hela Spanien, erhållit den högsta miljöcertifieringen Wineries for Climate Protection (WfCP+) av det spanska vinförbundet.
2. Smakrikt och generöst
Med GOSA så får du ett smakrikt och generöst vin med inslag av hallon, plommon, färska örter och en lätt touch från fatlagringen. Vinet har mjuka tanniner och lång rik avslutning. Det passar till det flesta maträtter och att servera som sällskapsvin.
3. Kvalitet
Juan Gil lägger ner ett hårt kvalitetsarbete på att producera GOSA. Druvorna till vinet kommer från högt belägna vingårdar, med gynnsam kalkrik jordmån, där druvorna selekteras i vingården innan de skördas för hand. Vinrankorna får ingen konstbevattning utan växer med väldigt låg densitet vilket resulterar i viner med härlig koncentration och intensitet. GOSA-vinets sockerhalt är naturligt låg, under 0,3 g per 100 ml.
4. Hyllat av vinkritiker*
GOSA har blivit hyllat av svenska vinjournalister där bland annat vintidningen Dina Viner bedömde GOSA som ett SUPERFYND, Vinbanken hade med vinet som ”Bästa röda boxen 2022” och Borås tidning utnämnde det som ”En av de bästa boxarna”. Samt FYND av Bengt-Göran Kronstam på vinbörsen.se och fyra plus av Aftonbladet.
5. Pris motsvarande drygt 60 kr per flaska
Idag är det få viner, i synnerhet ekologiska, som kostar runt 60 kronor per 75 cl flaska men räknat på motsvarande volym gör faktiskt GOSA det.
GOSA Organic Monastrell finns tillgängligt i majoriteten av Systembolagets butiker men går även att beställa utan kostnad till din närmaste butik eller ombud.
*RECENSIONER
SUPERFYND – Dina Viner maj 2024
Bästa spanska boxen under 250 kr – vinbanken.se 16/3-2024
Perfekt till fredagsmyset! – Aftonbladet 8/12-2023
Gosa Monastrell
3000 ml BiB Alk. halt 14% Restsocker 4 g/l
Se här om vinet finns i din butik
Gosa med tacos
Vårt godaste tacorecept på långkokt karré med avokadoyoghurt, picklad lök och smulad fetaost.
GOSA är ett rött vin som med sin generösa smakrika frukt passar bra till fredagsfavoriten tacos. Det här receptet är skapat av matprofilen Sophie Berlin för Gosa.

Till 4 portioner:
Långkokt karré
1 kg fläskkarré
1 påse tacokrydda
3 krossade vitlöksklyftor
Picklad rödlök:
1 rödlök
½ dl ättiksprit
1 dl socker
2 dl vatten
Avokadoyoghurt:
2 avokado
1 dl turkisk yoghurt
Saft från ½ lime
Salt och nymald svartpeppar
8 mjuka tortillabröd
Till fyllning:
3 tomater skurna i tärningar
½ strimlad romansalladshuvud
Tunt strimlad rödkål
Tunt skivade rädisor
Skivade jalapeños
Tunt skivad salladslök
1 smulad fetaost, 150 g
1 kruka koriander
Till servering:
Tacosalsa
Nachochips
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Massera in tacokryddan på köttet. Lägg i ugnsfast form tillsammans med krossade vitlöksklyftor.
3. Sätt på aluminiumfolie så det täcker helt och blir lufttätt. Baka i mitten av ugnen 4-5 timmar tills köttet är riktigt mört och trillar isär.
4. Ta ut plåten och ta bort folien. Höj värmen till 225 grader. Sila spadet från köttet, häll lite över köttet.
5. Ställ in formen ytterligare 15 minuter och låt köttet få fin färg och krispig yta. Riv köttet i trådiga bitar med hjälp av två gafflar.
6. Picklad rödlök: Blanda ihop ättiksprit, socker och vatten i en skål och rör tills sockret smält. Skiva rödlök tunt, gärna med mandolin ner i lagen. Låt stå minst 5 minuter.
7. Avokadoyoghurt: Halvera och ta bort kärnan ur avokadon, gröp ur köttet och mixa med stavmixer tillsammans med yoghurt. Smaka av med limejuice, salt och nymald peppar.
8. Värm tortillabröden i torr stekpanna så de får lite färg och blir varma.
9. Fyll bröden med avokadoyoghurt, karré, picklad lök och grönsaker. Strössla över fetaost och massa koriander. Servera eventuellt med extra tacochips och salsa vid sidan av.
Gosa med pizza
En knaprigt god pizza fixar du med en riktigt varm ugn och långjäst deg. Toppa med dina favorittillbehör och middagen är serverad.
Recept till fyra pizzor
20 g färsk jäst
2,5 dl vatten
Ca 5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
En nypa socker

Gör degen så här:
Lös upp jästen med fingervarmt vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Låt gärna degen jäsa i kylen över natten och tänk på att ta en stor bunke så den inte jäser över kanten. Mjöla degen så den inte fastnar och täck med en handduk eller plast. Det går även bra att jäsa i rumstemperatur i ca 45 min om du inte vill vänta till nästa dag på din pizza. När degen jäst klart så delar du den i 4 delar och formar till en boll. Låt vila i ca 10 min så blir dom lättare att kavla.
Dags att dra på ugnen på högsta värme och se till så värmen kommer underifrån. Lägg gärna in en pizzasten för bästa resultat. Kavla degen tunn och lägg på ett bakplåtspapper. Toppa pizzan med dina favorittillbehör. Grädda i några minuter och servera med en god sallad och kanske ett glas rött.
Bästa receptet på köttbullar
Vad är en jul utan köttbullar. Här bjuder vi på vårt bästa recept inför kommande högtider.
Julköttbullar som är kryddade med både kryddpeppar och grovkornig senap. Servera tillsammans med prinskorv, brysselkål och rödkålssallad..

Recept för 6 personer
500 g blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1/2 dl standardmjölk
Drygt 1 tsk salt
1/2 gul lök, hackad och mjukstekt i smör. Se till så den inte blir bränd.
1 ägg
1 krm vitpeppar, mald
1 krm kryddpeppar, mald
1 msk grovkornig senap
stek i smör
Gör så här:
Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en bunke och låt svälla ca tio minuter. Blanda köttfärs med salt och tillsätt lök, ströbrödsblandningen och ägg samt kryddor, och senap och blanda väl. Gör gärna ett stekprov för att kontrollera smak och konsistens. Forma bullarna och stek gyllene i smör.