Guigal Crozes-Hermitage 2018
Guigal Crozes-Hermitage, i ny toppårgång, är ett generöst och välbalanserat rött vin med toner av mörka bär, lakrits och fat. Eftersmaken är lång med en fin, typisk pepprighet. Ett vin som kan drickas nu eller läggas i vinkällaren många år. Crozes-Hermitage är gjort på 100% Syrah och lagras 24 månader på små ekfat från Guigals egna tunnbinderi.
Ingen har skapat fler 100-poängsviner än franska toppfirman Guigal där mästervinmakaren Philippe Guigal med sitt team gör några av världens bästa viner.
Guigal gör kvalitetsvin från Rhônedalens samtliga appellationer. Basen för verksamheten är Château d´Ampuis, ett 1500-talsslott som renoverats varsamt sedan Marcel Guigal köpte det på 1990-talet. Här görs en stor del av vinifieringen och här finns också den enorma lagringskällaren för firmans samtliga viner. Totalt vilar här 5000 fat på en yta av en hektar.
Crozes-Hermitage ligger i norra Rhônedalen, mitt emot St. Joseph på flodens östra sida och omger Hermitage på tre sidor. Här produceras omkring hälften av den totala produktionen i norra Rhône. Till cirka 90% är röda viner på druvan Syrah där druvans typiska karaktär visar sig med inslag av bränt gummi, vitpeppar, mörka bär och animaliska toner.
Guigal Crozes-Hermitage
Högrevsbolognese à la @pralinsystrarna
En fin värmande god bolognese av högrev passar fint till Guigals Crozes Hermitage.
Recept och bild från https://www.instagram.com/pralinsystrarna/
4 pers Högrevsbolognese
Du behöver
400 g putsad högrev skuren i fina bitar
smör/olivolja till stekning
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1,5 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 nypa socker
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 chili
1-2 morötter i fina tärningar
1 burk krossade tomater salt & svartpeppar
Till servering
400 g pasta parmesan
ruccola
I glaset ? Crozes Hermitage Rouge Art Nr 7897701
Gör så här
Smält smör och olivolja i en gjutjärnsgryta, bryn högreven i omgångar, lägg åt sidan. Bryn lök, vitlök. Tillsätt oregano, timjan, lagerblad och chili. Rör om och tillsätt tomatpuré och en nypa socker. Låt fräsa någon minut och ha sedan tillbaka allt kött i grytan samt morötterna, slå på vinet och kalvfond, låt koka ihop några minuter. Tillsätt sist de krossade tomaterna, känns det som att det är för lite vätska kan du tillsätta lite vatten. Låt koka ca 2 timmar, smaka av med salt och peppar. Grytan kan göras i förväg och blir bara godare om den får stå. Koka pastan enligt anvisning på paketet, toppa pastan med bolognese, färskriven parmesan, ruccola och ett glas Crozes Hermitage Rouge ?